c S
Dnevne novosti

Uspješno završen projekt za pripremu korištenja strukturnih fondova EU

12.11.2013 07:18 ZAGREB, 11. studenoga 2013.(Hina), Predstavništvo Europske komisije u RH, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a i Ministarstvo financija RH predstavili su u ponedjeljak u Zagrebu rezultate EU IPA 2008 programa "Jačanje kapaciteta za učinkovito upravljanje sredstvima kohezijske politike EU-a" koji je financirala Europska unija.

Glavna svrha tog twinning projekta, vrijednog dva milijuna eura, bila je jačanje kapaciteta za koordinaciju provedbe strukturnih fondova i Kohezijskog fonda EU-a u Hrvatskoj, tehnički ispravno i učinkovito financijsko upravljanje sredstvima i sustavno praćenje tih programa. Projekt je trajao 27 mjeseci, od rujna 2011. do studenoga 2013., a provodili su ga Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a i Ministarstvo financija RH, u suradnji s partnerima iz Litve i Mađarske - Ministarstvom financija i Središnjom agencijom za upravljanje projektima Republike Litve i Nacionalnom agencijom za razvoj Republike Mađarske.

Projekt je pridonio uspostavi pravnih i institucionalnih temelja za upravljanje sredstvima kohezijske politike EU-a, koja je ključna za gospodarski razvoj država članica i dobrobit građana, istaknuto je na skupu. U sklopu projekta obuku je prošlo gotovo 800 ljudi. Hrvatskoj je u proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. Europska unija iz strukturnih i Kohezijskog fonda namijenila gotovo osam milijarda eura ili gotovo milijardu eura godišnje. Kohezijska politika investicijska je politika EU-a kojom se promiče i podržava ukupan ravnomjeran razvoj država članica i njihovih regija.

Ona podupire otvaranje novih radnih mjesta, konkurentnost, gospodarski rast, unapređenje kvalitete života i održivi razvoj. Istodobno je i iskaz solidarnosti EU-a s manje razvijenim državama i regijama, pomažući onim područjima i sektorima kojima je to najpotrebnije. Kohezijska politika financira se iz tri glavna fonda. To su Europski fond za regionalni razvoj, koji ima za cilj jačanje ekonomske i socijalne kohezije u EU-u i smanjenje razlika između europskih regija, zatim Europski socijalni fond koji potiče zapošljavanje, te Kohezijski fond koji financira projekte iz područja prometa i okoliša.