c S
Dnevne novosti

BiH proslijedila Hrvatskoj i Srbiji predmete o ratnim zločinima

13.11.2013 07:14 SARAJEVO, 12. studenog 2013.(Hina), Pravosudne vlasti BiH već su dostavile nekoliko predmeta pravosudnim institucijama Hrvatske i Srbije kako bi se u ovim zemljama procesuirali ratni zločini, rekao je u utorak u Banjoj Luci glavni državni tužitelj BiH Goran Salihović.

"Mi u pripremi imamo osamdesetak predmeta, a već su dva do tri prebačena Srbiji i Hrvatskoj na procesuiranje", rekao je Salihović u Banjoj Luci, gdje sudjeluje u razgovorima o reformi pravosuđa u BiH na kojima sudjeluju ministri pravosuđa iz BiH i dva entiteta, predsjednik Suda BiH i glavni državni tužitelj te predstavnici EU.

On je istaknuo da državna odvjetništva triju država uvelike razmjenjuju podatke o procesuiranju ratnih zločina izražavajući zadovoljstvo dosadašnjim stupnjem suradnje. Salihović je najavio skoro održavanje zajedničkog sastanka predstavnika državnih odvjetništava Hrvatske, BiH i Srbije u Sarajevu, kojega podupire Europska komisija.

Po njegovim riječima, radi se o vrlo važnome sastanku od kojega se očekuje daljnje jačanje suradnje kako osobe odgovorne za ratne zločine ne bi izbjegle pravdu. Državna odvjetništva Hrvatske i BiH potpisala su u lipnju protokol o procesuiranju ratnih zločina, a ranije su sličnu suradnju dogovorile vlasti u Zagrebu i Beogradu, odnosno Beogradu i Sarajevu.

Ovim protokolima predviđena je međusobna razmjena sudskih predmeta kako bi se mogle procesuirati osobe koje nisu dostupne vlastima jedne države u kojima su počinjeni zločini.