c S
Dnevne novosti

Hrvatska i Srbija pred ICJ-om o genocidu 3. ožujka 2014.

14.11.2013 07:16 BEOGRAD, 14. studenoga 2013.(Hina), Glavna usmena rasprava pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu po tužbi Hrvatske i protutužbi Srbije za genocid u ratu u Hrvatskoj, zakazana je za 3. ožujka 2014., piše beogradski list “Politika” u izdanju od četvrtka.

Ročište će, prema navodima na internetskoj stranici ovog lista, trajati oko mjesec dana i za to će vrijeme biti saslušani i ispitivani svjedoci dviju strana.U istom se periodu očekuju i završna izlaganja pravnih zastupnika Beograda i Zagreba, piše “Politika” pozivajući se na neimenovane izvore u srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova.Predsjedavajući sudskim vijećem bit će Slovak Peter Tomka, koji je na mjestu predsednika ICJ od veljače 2012.Kako su ranije objavili beogradski mediji, za javnu raspravu pred ICJ-om u povodu međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid stajališta Zagreba branit 12 svjedoka, a Beograda osam.

Visoka dužnosnica u Ministarstvu pravosuđa RH i jedna od troje hrvatskih suzastupnika u ovom postupku pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu Jana Špero potvrdila je ranije Radiju Slobodna Europa (RFE) da se internacionalni hrvatsko-britanski tim pravnih stručnjaka priprema za usmenu raspravu o meritumu predmeta, koja bi se trebala održati pred ICJ-om u prvoj polovici sljedeće godine."Radi se o vrsnim stručnjacima s područja međunarodnog prava,“ rekla je Špero za RFE.

Srbijanska strana je, prema navodima “Večernjih novosti”, izabrala desetak domaćih i inozemnih stručnjaka, a jedan od njih je profesor međunarodnog prava na sveučilištu Middlesex u Londonu William Schabas, koji je potvrdio svoje sudjelovanje u timu Beograda.“Već nekoliko godina savjetujem srbijansku vladu u procesu koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu”, potvrdio je Schabas za “Večernje novosti”, ali je odbio komentirati tijek priprema.

List Schabasa predstavlja kao uglednog stručnjaka za ljudska prava, genocid i smrtne kazne, navodeći da je 2009. izabran za predsjednika Međunarodne asocijacije za studij genocida.Kako za “Večernje novosti” tvrdi Savo Štrbac, jedan od svjedoka Srbije, srbijanskoj strani je poznato koliko je svjedoka prijavio Zagreb, ali se o njihovim imenima ne govori da bi se izbjegao pritisak kojem bi mogli biti izloženi.Prema spoznajama medija u Beogradu, među svjedocima Hrvatske je i Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Tu je vijest, pozivajući se na neimenovena izvore, u utorak objavio beogradski “Blic”, ali Biserko, kako navodi ovaj tabloid, to nije željela niti potvrditi niti demantirati.Prema tvrdnjama ovog lista, na čelu srbijanskog pravnog tima je Saša Obradović, koji već dugo zastupa Srbiju pred ICJ-om, a u timu su još i Vladimir Cvetković, Igor Olujić, Dušan Ignjatović i Svetislav Rabrenović.“Nema razloga da nas plaši pojačavanje hrvatskog tima po tužbi za genocid. Mi već sada imamo bolje pravnike”, tvrdi neimenovani sugovornik “Blica” iz srbijanske vlade.