c S
Dnevne novosti

Sabor: HDZ tvrdi da izmjene Zakona o javnoj nabavi potiču korupciju

14.11.2013 07:20 ZAGREB, 13. studenog 2013.(Hina), Zastupnici HDZ-a žestoko su se usprotivili prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o javnoj nabavi jer smatraju da, umjesto da spriječi, potiče zlouporabu i korupciju u javnoj nabavi, dok iz SDP-a navode kako će se tim prijedlogom olakšati javna nabava onima koji je provode, ali i priznaju da treba preispitati neke nedoumice.

O važnosti javne nabave za hrvatsko gospodarstvo govori podatak da je u 2012. bilo sklopljeno ugovora o javnoj nabavi u vrijednosti oko 40 milijardi kuna. "Donijeti predloženi Zakon o javnoj nabavi jednako je kao da donesete zakon u prometu u kojem se dopušta vožnja od 2,5 promila i očekujete da neće biti karambola", kazao je Goran Marić (HDZ) komentirajući zakonski prijedlog kojim je povećan prag za procijenjenu vrijednost nabave do kojeg ne postoji obveza primjene Zakona o javnoj nabavi i to na 200 tisuća kuna za robe i usluge te 500 tisuća kuna za radove.

Njime se otvara se i mogućnost zajedničke nabave putem središnjeg tijela za javnu nabavu osnovanog u drugoj državi članici Europske unije. Omogućava se, pod određenim uvjetima sudjelovanje u postupcima javne nabave ponuditeljima ili natjecateljima koji su u postupku predstečajne nagodbe, uređuje pitanje utvrđivanja ukupne cijene izvedenih radova u graditeljstvu u skladu s poslovnim običajima i uzancama te redefinira naknada za pokretanje žalbenog postupka.

Iz Kluba SDP-a smatraju da neka ponuđena rješenja treba popraviti u drugom čitanju, no iz HDZ-a i HDSSB-a smatraju da zakonski prijedlog treba povući, a Hrvatski laburisti ističu kako je u njemu lakše pobrojati ono što je dobro nego što je loše. "Ako je stanje u javnoj nabavi neodrživo, ovaj zakonski prijedlog čini ga još neodrživijim", rekao je Goran Marić (HDZ) ocjenjujući da se time javna nabava pretvara u bagatelnu te ismijava kultura poduzetništva.

"Ne znam što je motiv osim da se tamo gdje je prisutan nemoral, on i začahuri, da se više nikad ne iskorijeni", kazao je Marić napominjući kako je HDZ zdušno protiv prijedloga koji vidi kao širenje prostora za manipulaciju i malverzaciju. "Ne slažem se da će ljudi jedva dočekati taj zakon kako bi stavili prste u pekmez", rekla je Nada Turina Đurić (HNS) i dodala da je osupnuta HDZ-ovim i drugim sumnjama u elementarno poštenje lokalnih čelnika u postupcima javne nabave za što, kaže, nema razloga jer će se pooštriti kontrole i revizije.

Smatra i da će zakonski prijedlog dati malo jači zamah malim i srednjim poduzetnicima. "Govori se o nedostatku investicija, a sad se sve gleda sa stajališta potencijalnog lopovluka. Zna se tko je stvorio klimu da je svaka namjera lopovska", dodao je Jozo Radoš. Predsjednik Odbora za gospodarstvo Igor Rađenović (SDP) najavio je da će zakonski prijedlog ići u drugo čitanje. Sabor je za danas završio s radom.