c S
Dnevne novosti

Matić: za mjesec dana zakon koji će obeštetiti silovane u ratu

14.11.2013 07:18 ZAGREB, 13. studenog 2013.(Hina), Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić najavio je da će Vlada najkasnije za mjesec dana na javnu raspravu ponuditi zakon koji bi trebao moralno i materijalno obeštetiti žrtve silovanja kao ratnog zločina.

"Zakon je gotovo finiširan u potpunosti i za nekih mjesec dana najdulje će doći na javnu raspravu, a zatim i pred ovaj dom na čitanje i donošenje", rekao je Matić u Saboru, odgovarajući na zastupničko pitanjue Dunje Špoljar (SDP) u kojoj fazi je priprema tog zakonskog prijedloga.

Matić je kazao kako se tom osjetljivom temom u protekle 22 godine nitko nije bavio te da "te žrtve i dalje traže svoju pažnju, traže obeštećenje, traže odštetu materijalnu i moralnu".

"Mi ovim zakonom nećemo nikad u potpunosti nadoknaditi onu patnju koju su prošle žrtve seksualnog zlostavljanja. Međutim, Hrvatska je dužna najprije moralno priznati njihovu žrtvu i patnju koju nose u sebi 20-ak godina. Neke su se osobe već javile, neke će se javiti nakon što ovaj zakon bude donesen, da im moralno, ali i materijalno nadoknadimo ono što su proživjele", poručio je Matić.