c S
Dnevne novosti

Prioriteti EK u 2014.: rast, zapošljavanje i konkurentnost

15.11.2013 07:10

ZAGREB, 14. studenog 2013.(Hina), Poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja, osobito mladih i jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva osnovni su prioriteti Europske komisije u idućoj godini, kazao je u četvrtak u Hrvatskom saboru europski povjerenik za zaštitu potrošača Neven Mimica.

Predstavljajući na sastanku odbora za europske poslove Hrvatskog sabora program rada Europske komisije za 2014., usvojen 22. listopada, Mimica je ponovio riječi predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrose da će iduća godina, posljednja u mandatu ove Komisije, biti godina "rezultata i provedbe".

Komisija će se usredotočiti na "ostvarivanje opipljivih rezultata, onoga što je stvarno moguće postići u pogledu zakonodavnih postupaka i dovršetak i provedbu već postojećih inicijativa", kazao je Mimica okupljenim zastupnicima, predstavnicima hrvatske vlade i predsjednika Ive Josipovića. Sastanku je nazočio i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Po njegovim riječima, osnovni prioriteti Europske komisije u idućoj godini bit će poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja, osobito mladih i jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva.

Do proljeća iduće godine i izbora za Europski parlament, koji se održavaju potkraj svibnja, europske bi institucije trebale usuglasiti stotinjak zakonskih prijedloga, kazao je. Latvija će iduće godine postati 18. članica eurozone, a Komisija će nastaviti raditi na jačanju gospodarskog upravljanja i uspostavi bankovne unije.

Jedinstveni nadzor banaka iduće bi godine trebao postati operativan, a očekuje se i usvajanje jedinstvenog mehanizma za sanaciju i likvidaciju propalih banaka.U pogledu velike nezaposlenosti među mladima, Komisija ističe važnost ulaganja u obrazovanje i stjecanje vještina te poticanje mobilnosti radne snage. Važno pitanje je i jačanje borbe protiv neprijavljenog rada, poreznih prijevara i utaja poreza.

Komisija će također nastaviti raditi na jačanju jedinstvenog europskog tržišta, osobito u telekomunikacijskom i energetskom sektoru, zatim na uklanjanju zapreka za prekogranična ulaganja, modernizaciji pravila za državne potpore i pojednostavljenju europskog zakonodavstva u cilju lakšeg poslovanja, a na području vanjske trgovine fokus će biti na pregovorima o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama.

Prioritetna područja su i pravosuđe i sigurnost, što uključuje borbu protiv kriminala, korupcije i terorizma i poštovanje temeljnih prava, zatim zaštita zdravlja i sigurnost hrane i potrošačkih proizvoda te vanjsko djelovanje, od Srbije koja bi iduće godine trebala početi pristupne pregovore, do jačanja suradnje s Ukrajinom i krize u Siriji, kazao je Mimica.