c S
Dnevne novosti

Vlada poziva MOL da bez odgađana priopći hoće li prodati dionice Ine

15.11.2013 07:12 ZAGREB, 14. studenog 2013.(Hina), Hrvatska Vlada smatra da mađarski MOL treba što prije nedvosmisleno iskazati ima li bezuvjetnu namjeru prodaje dionica koje drži u Ini te je u današnjem priopćenju pozvala MOL da svoju odluku priopći u razumnom roku, bez odgađanja.

"Vlada pozdravlja odluku MOL-a kojom ovlašćuje Odbor izvršnih direktora za postizanje dogovora s Vladom RH koji bi vodio stvaranju vrijednosti provedbom razvojne strategije Ine", navode iz Vlade koja je razmotrila priopćenje MOL-a od 8. studenog. Vlada naglašava kako je u dobroj vjeri započela pregovore s MOL-om, kao najvećim dioničarem u Ini, upravo s namjerom razvoja Ine kao trgovačkog društva od strateškog interesa za Hrvatsku.

"No, s obzirom da je Uprava MOL-a istodobno ovlastila Odbor izvršnih direktora da započnu s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini, Vlada Republike Hrvatske smatra da je za dobrobit Ine prijeko potrebno da MOL što prije nedvosmisleno iskaže ima li bezuvjetnu namjeru prodaje dionica koje drži u Ini", ističu iz Vlade.

Uz napomenu kako Vlada RH ne osporava pravo MOL-u da odlučuje o raspolaganju dionicama koje ima, iz Vlade naglašavaju kako je "jasno stajalište MOL-a kao dioničara Ine o tome pitanju bitno kako bi Vlada sa svoje strane mogla poduzeti odgovarajuće korake u skladu s primjenjivim propisima".

"Cilj Vlade je zaštita interesa Republike Hrvatske kao dioničara Ine i očuvanje vrijednosti društva u cjelini, kao i svoga ulaganja. Stoga Vlada poziva MOL da svoju odluku priopći u razumnom roku bez odgađanja", zaključuje se u priopćenju Službe za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade. Hrvatska Vlada u Ini ima 44,84 posto dionica, dok mađarski MOL ima 49,1 posto.

MOL je u petak, 8. studenog, objavio da je ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora za zaključenje dogovora s Vladom RH koji bi vodio ka stvaranju vrijednosti provedbom Inine razvojne strategije te da je istovremeno Odbor ovlašten započeti s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini kako bi se maksimalizirala vrijednost te investicije.

Objava MOL-a da je ovlastio Odbor izvršnih direktora da započnu s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini uslijedila je nekoliko sati nakon što je u petak završen drugi krug pregovora između Vlade i MOL-a o međusobnim odnosima u Ini, a koji je potvrdio različita gledišta i razmimoilaženja dviju strana, posebice oko upravljanja Inom.