c S
Dnevne novosti

Novi kolektivni ugovor - zdravstvu dodatnih 300 milijuna kuna

15.11.2013 07:14 ZAGREB, 14. studenog 2013.(Hina), Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara parafirali su konačni prijedlog novog kolektivnog ugovora za zdravstvo, po kojem će oko 72.000 zaposlenih u tom sektoru na temelju dežurstava i pripravnosti godišnje dobiti oko 300 milijuna kuna više u odnosu na dosadašnji kolektivni ugovor, od čega će "lavovski dio" pripasti bolničkim liječnicima.

Po novom kolektivnom ugovoru, liječniku specijalistu s 20 godina radnoga staža dežurstvo će se blagdanom plaćati čak 144 posto više nego dosad, dežurstva vikendom, u koje ulazi i petak, rastu između 30 i 40 posto, a sat pripravnosti plaćat će se između 11 i 13 posto više, pokazuju izračuni Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. No, unatoč takvom porastu iznosa za dežurstvo i pripravnost prijedlog ugovora odbio je parafirati predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, ocjenivši ponudu Ministarstva zdravlja "sramotnom". Iako je Vlada danas uvela radnu obavezu bolničkim liječnicima koji štarajkaju već gotovo dva mjeseca, Babić je najavio nove sindikalne akcije - uručivanje otkaza liječnika i povlačenje suglasnosti za rad duži od 48 sati tjedno.

Parafirani ugovor, ako se potpiše, vrijedit će iduće četiri godine, a 5700 hrvatskih liječnika koji imaju dežurstva i pripravnost od dodatnih 300 milijuna kuna dobit će više od 200 milijuna kuna, pokazuju izračuni Samostalnog sindikata. Samo za za dežurstva liječnika dodatno će se izdvajati 173 milijuna kuna, a za uvjete rada 31 milijun kuna. Oko 18.000 liječnika i sestara neće dobiti ništa, a 50-ak tisuća zaposlenika svih profila u zdravstvu dobit će ukupno 73 milijuna kuna, rekla je Avberšek koja kaže da je ukupno riječ o dodatnih 300 milijuna kuna godišnje, koji će se morati izdvojiti za zdravstvo.

Komentirajući izjavu Ivice Babića koji je ponuđenih osam kuna po satu za pripravnost subspecijalista nazvao "sramotnom cijenom rada", ustvrdila je da Babić javnosti šalje pogrešne poruke jer liječnici na dnevnoj razini za pripravnost dobivaju 341 kunu, odnosno 568 kuna za pripravnost subotom, nedjeljom ili blagdanom. "To znači da liječnik tih 16 ili 24 sata dnevno ne mora ništa raditi, a dobit će 344, odnosno 540 kuna", kaže Avberšek te napominje da se na tu svotu još posebno obračunava "rad po pozivu" ako se za to vrijeme mora doći u bolnicu. "To će se posebno platiti, kao i prekovremeni sati", ističe čelnica Samostalnog sindikata.

"Kao dio pregovaračkog odbora, ja to ne mogu slušati jer na mjesečnoj razini za 15 dana pripravnosti liječnici dobivaju 4700 kuna, pa neka javnost procijeni je li to malo ili previše", dodala je Avberšek. Za taj izračun Samostalnog sindikata Ivica Babić pak tvrdi da je "pun političke demagogije". Cijeli hrvatski zdravstveni sustav, po Babićevoj ocjeni, u krizi je jer ga "osmišljavaju, kreiraju i reformiraju oni po čijem se izračunu za 16 sati pripravnosti po 8 kuna dobiva 344 kune. Kako poznaju matematiku, tako razumiju i cijeli proces", ocijenio je predsjednik Sindikata liječnika.

Ponovio je kako je nedopustivo da intervencijski kirurg, s 30 godina staža, koji operira nedjeljom noću, ima satnicu od 38 kuna neto. "Naravno da to nismo potpisali, niti hoćemo", rekao je Babić koji je inzistirao da se pripravnost i dežurstva liječnicima plaćaju kao prekovremeni rad. To bi značilo 50 posto više po satu sa svim dodacima. Babić je prokomentirao i Vladinu odluku kojom se od danas uvodi radna obaveza za doktore medicine u bolničkim ustanovama, čiji je 58-dnevni štrajk doveo do velikih povećanja listi čekanja.

"Liječnici po drugi put imaju problema sa socijaldemokratima. Kako smo prvi put štrajk okončali uspješno, tako ćemo i drugi put", poručio je Babić aludirajući na jednomjesečni štrajk liječnika 2003. u vrijeme Vlade Ivice Račana, kada im je također uvedena radna obaveza, ali su i povećane plaće.