c S
Dnevne novosti

USKOK istražuje izmjene zagrebačkog GUP-a

19.11.2013 07:14 ZAGREB, 18. studenog 2013.(Hina), USKOK je pokrenuo istragu protiv protiv osmero osumnjičenih zbog sumnje u nezakonite izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba.

Osumnjičene se tereti da su u najmanje 43 slučaja nezakonito i neovlašteno izmijenili i dopunili prostorno-plansku dokumentaciju. USKOK nije otkrio identitet osumnjičenih, a mediji nagađaju da su se pod sumnjom za zlouporabe kojima su oštećeni gradski proračun, ali i brojni potencijalni investitori, našli bivša tajnica Gradske skupštine Greta Augustinović- Pavičić, bivši pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić, šef Stručne službe gradonačelnik Vidoje Bulum, savjetnik gradonačelnika Željko Horvat i još nekoliko osoba. Među osumnjičenima, kako piše "Novi list", nije gradonačelnik Milan Bandić, iako se od početka spominje u toj aferi.

List također podsjeća kako je još prije dvije godine, Ministarstvo graditeljstva zagrebačkoj Gradskoj skupštini poslalo nalaz inspekcije iz kojeg je proizlazila nezakonitost izmjena 23 urbanistička i tri detaljna plan uređenja. GUP se najviše mijenjao između 2005. i 2009., a iz Gradske uprave su tada tvrdili da je riječ o tehničkim pogreškama. USKOK navodi da je prvoosumnjičenik, najprije kao savjetnik, a potom zamjenik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje od 2. lipnja 2006. do 8. svibnja 2009. sačinjavao službene zabilješke kojima su se evidentirale i potvrđivale navodne tehničke greške uočene u odlukama o donošenju prostorno-planske dokumentacije za Zagreb i Sesvete.

Službene zabilješke su, tvrde u USKOK-u, potpisivali i pečatom ovjeravali pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, pročelnik Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba i tajnik Gradskog poglavarstva. Pritom su, kažu u USKOK-u, znali da se ne radi o pogreškama, nego o sadržajnim izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije, a što je zahtijevalo provođenje zakonom propisanog postupka donošenja navedenih izmjena i dopuna od strane zagrebačke Gradske skupštine.

"Potom su prijedlozi ispravaka dostavljani tajnici Gradske skupštine koja je, iako svjesna da nisu ispunjeni uvjeti za ispravak odluka i da se time izbjegava provođenje zakonom propisane procedure, davala i potpisivala ispravke odluka o donošenju prostorno-planske dokumentacije, neistinito potvrđujući da se radi o uočenim greškama u navedenoj dokumentaciji, te ih je zatim objavljivala u Službenom glasniku Grada Zagreba omogućivši time njihovo stupanje na pravnu snagu", navodi se u USKOK-ovom priopćenju.

Sumnja se da je prostorno-planska dokumentacija nezakonito i neovlašteno izmijenjena i dopunjena u najmanje 43 slučaja, nakon čega su, koristeći lažnu dokumentaciju, pogodovali sedmoosumnjičeniki i osmoosumnjičenici tako da su im povećavali vrijednost zemljišta, čime su im pribavili znatnu nepripadnu materijalnu korist. USKOK nije naveo o kojem iznosu je riječ, a mediji nagađaju da je bilo čak 215 ilegalnih izmjena GUP-a.