c S
Dnevne novosti

Tafra na Vijeću za vanjske poslove o sigurnosnoj politici EU-a

20.11.2013 07:12 ZAGREB, 19. studenog 2013.(Hina), Zamjenica ministra obrane RH Višnja Tafra sudjelovala je u ponedjeljak i utorak na sastanku Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara obrane u Bruxellesu na kojem se raspravljalo o zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU s fokusom na obrambene sposobnosti, industriju, tržište te industrijsku i tehnološku bazu, priopćio je MORH.

"Hrvatska podržava napore u razvoju sveobuhvatnog pristupa upravljanju krizama i sprječavanju sukoba, a Europsko vijeće treba osigurati nadgledanje postignutog napretka te davati poticaj za daljnji razvoj, a također je potrebno odrediti globalne strateške interese i naglasiti geografske prioritete zajedničkog angažmana, pri čemu se ne smije izgubiti iz vida važnost transatlantske veze za globalnu sigurnost", stoji u priopćenju.

Tafra je u Bruxellesu podržala suradnju u jačanju obrambenih sposobnosti među državama članicama EU, bolju koordinaciju između EU i NATO-a, snažniju ulogu partnera te jačanje europske obrambene industrije te istaknula da se RH zalaže i za žurno donošenje Strategije pomorske sigurnosti EU u svrhu zaštite vanjske trgovine EU duž važnih pomorskih puteva.

S tim u svezi Tafra je podržala prijedlog Italije o uspostavi misije zajedničke sigurnosne i obrambene politike misije na Sredozemlju u cilju čuvanja južnih granica EU-a. Tafra je upozorila i na važnost EU operacije Althea za stabilnost jugoistočne Europe.