c S
Dnevne novosti

Saborska oporba nezadovoljna novim Zakonom o obrtništvu

21.11.2013 07:22 ZAGREB, 20. studenog 2013.(Hina), Saborska oporba kritizirala je prijedlog novog Zakona o obrtu, kojega je ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras nazvao korakom ka dobrovoljnom članstvu u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK).

Zakonom se, naime, propisuje da komorski doprinos ne smije biti veći od dva posto osnovnog osobnog odbitka iz dohotka, odnosno 44 kune mjesečno. "To je olakšanje obrtnicima, a Komori mogućnost da ponude određene usluge, koje bi se plaćale dobrovoljnim doprinosom", rekao je Maras. Istaknuo je da ograničavanje komorskog doprinosa podržava velika većina obrtnika, a da mnogi od njih traže da se u potpunosti ukine obveza članstva u HOK-u.

Naveo je da komorski sustav godišnje uprihoduje 130 milijuna kuna, od čega 100 milijuna od komorskog doprinosa. Ograničavanjem doprinosa, prihodi HOK-a će se smanjiti na oko 70 milijuna kuna prihoda, a Maras je uvjeren da je sustav moguće organizirati i s toliko novca. "Mislimo da je moguće organizirati komorski sustav i s tim, ako se krene u ozbiljnu reformu, od toga treba li imati tri razine organiziranja, treba li im 120 udruženja i preko 300 zaposlenih", rekao je Maras.

Neprihvatljivim smatra da se u nekim podružnicama isplaćuju bruto plaće od 17 tisuća kuna, kao i to što je sustav lani samo na različite naknade zaposlenima potrošio 10 milijuna kuna. "Ovaj zakon nije rezultat dijaloga s obrtnicima, nego monologa Ministarstva, vašeg sukoba s HOK-om i demonstracija sile. Svaka sila za vremena", poručio je ministru Frano Matušić (HDZ), koji je uvjeren da će predloženi zakon dovesti do degradacije obrtništva.

Njegovu stranačkom kolegi Goranu Mariću smeta, pak, odredba po kojoj obrtnici više neće moći jamčiti svom svojom imovinom. "Želimo li im time pomoći ili ih dokrajčiti? Tko će više s njima poslovati, ako nemaju čime jamčiti", upitao je Marić, koji tvrdi da se takvom rješenju protive i sami obrtnici.

HDSSB-ov Krešimir Bubalo suglasan je da se HOK mora prilagođavati tržištu i usmjeriti prema povlačenju novca iz EU fondova, no istaknuo je da Komora ima dugu tradiciju. "Prije bih pozdravio ukidanje naknade za ZAMP, nego ovih par desetaka kuna koji se odnose na HOK", rekao je Bubalo. Nezadovoljan je i laburist Branko Vukšić, ali iz posve suprotnog razloga. "Za zakon ću glasati samo ako odmah uvedemo dobrovoljno članstvo u Komori", rekao je Vukšić, koji se požalio da je HOK-u 20 godina plaćao doprinos, a da zauzvrat nije dobio ništa.