c S
Dnevne novosti

EU i Kina na summitu u četvrtak žele potaknuti međusobne investicije

21.11.2013 07:08 ZAGREB, 20. studenoga 2013.(Hina), Nakon pokretanja pregovora o slobodnoj trgovini sa SAD-om i njihova zaključenja s Kanadom ove godine, Europska unija pokrenut će u četvrtak na sastanku na vrhu u Pekingu pregovore s Kinom o prvom bilateralnom investicijskom sporazumu, koji bi trebao omogućiti bolji pristup tržištu i bolju zaštitu investicija objema stranama.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy sastat će se u četvrtak s kineskim premijerom Li Keqiangom, nakon susreta s predsjednikom Xi Jinpingom u srijedu navečer. Na 16. summitu EU-a i Kine sudjelovat će i potpredsjednik Europske komisije Siim Kallas zadužen za promet, povjerenici Karel De Gucht (trgovina), Johannes Hahn (regionalna politika) i Guenther Oettinger (energetika) i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

To je prvi sastanak na vrhu europskih čelnika s novim kineskim vodstvom, koje je vlast preuzelo u ožujku, a održava se na desetu godišnjicu strateškog partnerstva EU-a i Kine. "Ove godine obilježavamo desetu godišnjicu našeg strateškog partnerstva s Kinom. U tih deset godina, svijet se promijenio, a Kina i Europska unija pokretači su tih promjena", kazao je pred summit Barroso, kako je objavila Europska komisija. "Zeleni rast u sigurnijem svijetu bit će dominanta tema ovog summita i moto naše buduće suradnje", istaknuo je, podsjećajući da je EU najveći kineski ekonomski partner, a Kina drugi europski, odmah nakon SAD-a.

Trgovinska razmjena između dviju strana prošle je godine iznosila gotovo pola bilijuna eura. "Pokretanje pregovora o investicijskom sporazumu bit će novo poglavlje u našoj suradnji, potičući zapošljavanje i rast naših gospodarstava", kazao je. "No, mi smo i globalni partneri pa ćemo razgovarati o tome kako možemo pridonijeti regionalnoj i globalnoj stabilnosti kao i snažnom, održivom i uravnoteženom rastu", kazao je Barroso. Investicijski sporazum trebao bi zamijeniti 26 postojećih bilateralnih sporazuma koje su države članice EU-a sklopile s Kinom s jednim skupom pravila. Trgovinska razmjena između EU-a i Kine iznosila je 2012. 434 milijarda eura u robi i 43 milijarda u uslugama, no međusobna ulaganja jako su mala. Po podacima Eurostata, europske su tvrtke 2011. u Kinu uložile 17,5 milijarda eura, a kineske 2,8 milijarda eura u EU.

EU želi bolji pristup za europske tvrtke kineskom tržištu kako bi smanjio kineski suficit u trgovini s Unijom, koji iznosi 146 milijarda eura. Investicijski sporazum obuhvatom je manji od sporazuma o slobodnoj trgovini, ali je prvi korak prema bolje definiranoj gospodarskoj suradnji EU-a i Kine i većoj sigurnosti za europska ulaganja. Europske i kineske tvrtke trebale bi biti jednake kada je riječ o pristupu tržištima obiju strana, kazao je nedavno povjerenik za trgovinu Karel De Gucht, upozoravajući Peking da neće moći subvencionirati svoju industriju i zadržati gospodarski rast, prenosi EUobserver. "Model rasta koji je doveo tu zemlju do vrata prosperiteta neće biti onaj koji će ih kroz njih provesti", kazao je.

Kina je zadnjih trideset godina imala najveći gospodarski rast u svijetu od prosječno preko 10 posto na godinu. No, 2013. očekuje se rast od 7,5 posto, što je najmanje u gotovo dva desetljeća, u kontekstu zabrinutosti zbog kineskog financijskog sektora i pada izvoza. S druge strane, De Gucht umanjuje važnost nedavnih trgovinskih sporova između dviju strana zbog kojih su neki analitičari očekivali trgovinski rat. "Trgovinski i investicijski odnosi između Kine i Europe ostaju osnovni izvor uzajamne koristi", kazao je, sugerirajući da bi investicijski sporazum mogao otvoriti put za pregovore o sporazumu o liberalizaciji trgovine. Bruxelles i Peking zadnjih su mjeseci razmjenjivali udarce carinskim barijerama na niz proizvoda, od francuskog vina i kineskih solarnih ploča do europskih čeličnih cijevi.

Komisija je čak u kolovozu zatražila intervenciju WTO-a. Uz to, Bruxelles je Kinu ove jeseni proglasio jednom od najgorih zemalja kada je riječ o trgovinskom protekcionizmu jer je u zadnjih godinu dana uvela 36 restriktivnih trgovinskih mjera. Europska unija trebala bi na summitu također predložiti da dvije strane uspostave forum za redovit dijalog o vladavini prava. Napetosti oko ljudskih prava na Tibetu odražavaju se na njihove odnose čak i na najvišim razinama, potaknuvši Kinu da otkaže summit s Francuskom 2008. i uvede ograničenja za pitanja medija na summitima s EU-om.

EU i Kina razmjenjuju stajališta o ljudskim pravima od 1995. i to dva puta godišnje na razini visokih dužnosnika. Posebni predstavnik EU-a za ljudska prava Stavros Lambrinidis posjetio je Kinu prvi put u rujnu ove godine, uključujući Tibet. Uz to, EU i Kina razvijaju suradnju i na području urbanizacije, što je jedan od velikih izazova za Kinu. Dvije strane pokrenule su partnerstvo o urbanizaciji 2012. koje potiče suradnju lokalnih vlasti u zaštiti okoliša, socijalnim politikama i upravljanju rizicima.