c S
Dnevne novosti

EU i Kina počeli pregovore o sporazumu o ulaganjima

22.11.2013 07:08 PEKING, 21. studenog 2013.(Hina/AFP), Europska unija i Kina formalno su u četvrtak na sastanku na vrhu u Pekingu pokrenule pregovore o sporazumu o ulaganjima, koji bi objema stranama trebao osigurati bolji pristup tržištu i bolju zaštitu ulaganja.

"Danas smo postigli značajan iskorak pokrenuvši pregovore o sporazumu o ulaganjima, koji se u isto vrijeme odnosi na zaštitu ulaganja i pristup tržištima", rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, nakon 16. summita EU-a i Kine, prvog s novim kineskim vodstvom. Kinesko gospodarstvo pod velikom je kontrolom vlasti, a državne tvrtke imaju monopole nad cijelim sektorima, premda je Peking prošli tjedan obećao da će postupno ublažiti ograničenja za strana ulaganja. "Ovo je dobar trenutak za napredak. (...)

Dogovor ima u konačnici za cilj ukidanje barijera za pristup tržištima i osigurat će visoku razinu zaštite ulagačima" jačajući pravna jamstva, istaknuo je Van Rompuy, izrazivši žaljenje zbog malih ulaganja između EU-a i Kine. Istaknuo je da je to prvi takav sporazum za EU, a pregovori bi trebali trajati dvije do tri godine. Investicijski sporazum trebao bi zamijeniti 26 postojećih bilateralnih sporazuma koje su države članice EU-a sklopile s Kinom jednim skupom pravila. Kinu bi trebao prisiliti da poštuje pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO) koja brane subvencioniranje tvrtki kako bi bile konkurentnije u odnosu na strance.

Sporazum će biti daleko manjeg obuhvata od sporazuma o slobodnoj trgovini o kojima EU pregovara s drugim partnerima, uključivo Sjedinjene Države, ali je prvi korak prema bolje definiranoj gospodarskoj suradnji i većoj sigurnosti za europska ulaganja. EU je najveći kineski ekonomski partner, a Kina drugi europski, odmah nakon SAD-a. Trgovinska razmjena između EU-a i Kine iznosila je 2012. 434 milijarda eura u robi i 43 milijarda u uslugama, no međusobna ulaganja jako su mala. Po podacima Eurostata, europske su tvrtke 2011. u Kinu uložile 17,5 milijarda eura, a kineske 2,8 milijarda eura u EU.

EU želi bolji pristup za europske tvrtke kineskom tržištu kako bi smanjio kineski suficit u trgovini s Unijom, koji iznosi 146 milijarda eura. Kinu je na summitu predstavljao premijer Li Keqiang, koji je razgovore s europskim čelnicima ocijenio "prijateljskim, iskrenim i temeljitim." Uz Van Rompuyja, u Pekingu je bio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i nekoliko njegovih povjerenika. Dvije strane postigle su "važan konsenzus o jačanju strateškog partnerstva Kine i EU-a u budućnosti", partnerstva koje ove godine obilježavanja desetu godišnjicu, kazao je kineski premijer.

Pozvao je obje strane da se bore protiv protekcionizma i potiču trgovinu kako bi do 2020. trgovinska razmjena porasla na bilijun američkih dolara. Europske države pozvao je da povećaju izvoz visokotehnoloških proizvoda u Kinu. Kazao je također da su razgovarali o "strateškoj agendi za suradnju do 2020.", koja obuhvaća "svemir, borbu protiv piratstva i urbanizaciju." Urbanizacija je bila tema posebnog foruma organiziranog na rubu summita. Razvijajući tržišno gospodarstvo, Peking je suočen s eksplozijom urbanog stanovništva, a želi da njegove gigantske metropole budu održivije i da manje zagađuju okoliš.

EU mu u tome može pomoći svojim iskustvima. Kineski premijer osvrnuo se i na razmirice između dviju strana. "Budući da smo u različitim fazama razvoja (...) stajališta Kine i EU-a ne mogu biti posve identična" i "razlike u mišljenjima i trzavice su neizbježni", rekao je. Bruxelles i Peking zadnjih su mjeseci razmjenjivali udarce carinskim barijerama na niz proizvoda, od francuskog vina i kineskih solarnih ploča do europskih čeličnih cijevi, što je zamalo preraslo u trgovinski rat.

Komisija je čak u kolovozu zatražila intervenciju WTO-a. Herman Van Rompuy kazao je da je na summitu bilo riječi i o zaštiti manjina i slobodi izražavanja. "Primili smo na znanje odluke" usvojene prošli tjedan na Centralnom komitetu Kineske komunističke partije i smatramo da su one "značajan napredak na području ljudskih prava", rekao je. Kineska komunistička partija obećala je da će smanjiti broj kaznenih djela za koje se može dobiti smrtna kazna i da će ukinuti radne logore.