c S
Dnevne novosti

Jakovina: početkom godine novi zakon o vinu

22.11.2013 07:16 ZAGREB, 21. studenoga 2013.(Hina), Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najavio je na saborskom Odboru za poljoprivredu da će u prvom dijelu iduće godine pred Vladom biti novi Zakon o vinu, koji će, kaže, mnoge stvari jasnije postaviti.

Na tematskoj raspravi o stanju i perspektivama hrvatskog vinarstva i vinogradarstva, ministar je istaknuo kako je nadzor prometa grožđa i vina veliki problem, ali da se u to područje uvodi red. Preustrojem Državnog inspektorata, 50-ak inspektora doći će pod 'kapu' Ministarstva poljoprivrede i, uz druge inspekcije već, iduće godine sustav kontrole bit će djelotvorniji, najavio je Jakovina pred vinarima, predstavnicima vinarskih i vinoogradarskih udruga, institucija, članovima Odbora.

Kontrola prometa grožđa i vina, jednostavniji put od grožđa do police, snažnija promocija hrvatskih vina, reforma sektora vinarstva i vinogradarstva, novi zakon o vinu, tek su dio zahtjeva i problema na koje su upozorili sudionici rasprave. Najveća konkurencija hrvatskim vinima i vinarima je siva ekonomija, tvrdi Josip Redžo iz Udruženja vinarstva pri HGK. Želimira Bašića veseli podatak Zavoda za vinarstvo da izvoz vina zadnjih godina "sramežljivo raste", no ističe da izvoz mora biti veći kako bi se vinari riješili zaliha.

Promocija vina jedino je rješenje, kaže Bašić i navodi da je koncem 19. stoljeća sama Dalmacija više izvozila vina u Francusku, nego ga Hrvatska danas prometuje. I vinar Vlado Krauthaker suglasan je da marketing mora biti sustavniji i ozbiljniji. Poljaci, kaže, kada dođu u Hrvatsku ne znaju da imamo odlična vina, pa traže Francuska i Talijanska. Predstavnici vinarskih udruga i institucija iz Dalmacije, koja ima dugu tradiciju zadrugarstva, pozivaju na očuvanje zadruga koje su nositelji života u ruralnim sredinama, ali i čuvari sorti poput pošipa i dingača.

Upozorili su i na nezavidnu situaciju u kojoj su se našli pojedni vinogradari koji su vinograde podignuli na zapuštenom šumskom zemljištu. Svi nemaju iste ugovore o služnosti, ne mogu se graditi podrumi i vinarije, preduge su procedure, kaže Ivica Kovačević, predsjednik Vina Dalmacije. Poznatom vinaru Plenkoviću nadležni su čak tražili i potvrdu da mu vinograd nije miniran, a nalazi se kod Makarske, odnosno Baške Vode, kaže Kovačević.

Podrumi i kušaonice vina 'da', ali apartmani i hoteli 'ne', izričit je Jakovina koji uvjerava da se o tom problemu vodi računa. Sedamdeset posto hrvatskih vina su bijela, prednjače kvalitetna vina, vrhunskih je između pet i osam posto, mali je udio pjenušavih, navela je Ivana Alpeza iz Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo. U vinski registar upisano je 83.528 vinograda i 41. 616 gospodarstava, 75 posto upisanih ima površine do jednog hektara, dakle velika je rascjepkanost. U 2011. pod vinogradima je bilo 32. 485 hektara, sa 133 milijuna trsova.