c S
Dnevne novosti

Linić nije do kraja zadovoljan dogovorom oko "švicaraca"

22.11.2013 07:14 ZAGREB, 21. studenog 2013.(Hina), Ministar financija Slavko Linić izjavio je da nije do kraja zadovoljan dogovorom s bankama oko kredita u švicarskim francima, ali da se na takvo rješenje ide kako bi se od 1. siječnja umanjile rate i zato što "neće biti otpora i sudskih natezanja".

"Prihvatili smo izvještaj Hrvatske narodne banke koja je ušla u reviziju, 3,23 posto ipak je niža kamata. Osobno nisam zadovoljan jer je 15 dana bilo potrebno da bih dobio podatak, što pokazuje da su banke opet htjele varati", rekao je Linić novinarima u Saboru. Rekao je kako bi bio zadovoljniji da je kamata spuštena na 3 posto, umjesto dogovorenih 3,23 posto. "Očito je da te želje banaka nema. Da su malo manje smanjili prihode u menadžerskim strukturama, sigurno bi uštede bile veće nego što su ove", uvjeren je Linić koji je razočaran što je "izostala volja i doprinos banaka".

Ivanu Šukeru (HDZ) nije jasno zašto dogovor nije ranije postignut. "Sve referentne veličine koje sada koriste, znali su i prije šest mjeseci. Očigledno je netko kalkulirao koliko će tko izgubiti. Dakle, očigledno, trojka (HNB, banke i Vlada) se uspjela dogovoriti, našla je nekakav interes, a najbolje za hrvatske građane jest da je postignut kompromis i da nema tužbi", rekao je Šuker.

Smatra i da se HNB otpočetka trebao aktivnije uključiti u rješavanje problema sa "švicarcima". "Ona kontrolira rad banaka, ona na određeni način njima dirigira pravila igre", rekao je. Upozorio je da ima puno građana koji su ostali bez posla, a imaju kredite koji su vezani uz neku drugu valutu, kao i oni koji su nekome bili jamci za kredit, a plijeni im se imovina jer ga ne mogu vraćati. "I o tim ljudima treba razmišljati", poručio je Šuker.

Laburist Branko Vukšić smatra da to što su banke pristale na kompromis pokazuje da je država imala još prostora za snižavanje kamata. "Najveći problem je to što je Hrvatska i dalje u podređenom položaju i što nema vlastitu monetarnu politiku, jer je i dalje na snazi devizna klauzula. Njome i dalje podcjenjujemo kunu i nismo sasvim suvereni u vlastitoj državi", komentirao je Vukšić.

Kazao je kako ne zna hoće li građani i koliko dobiti na temelju dogovora Vlade i banaka, ali onima koji su grcali u dugovima svako je smanjenje dobrodošlo. "Važno je da se rate neće povećavati, no zabrinjavajuće je koliko je Vlada krotka prema bankama i koliko je ministar Linić drčan pred kamerama, ali kad sjedne s bankarima, onda ipak popušta. I ovaj put su napravili kompromis. Građani će proći nešto bolje, a država je pokazala da ima instrumente kojima može prisiliti banke na drugačije djelovanje", rekao je Vukšić.