c S
Dnevne novosti

Azarov: odluka o odustajanju od EU donesena zbog ekonomskih razloga

25.11.2013 07:12 ZAGREB/KIJEV, 22. studenog 2013.(Hina), Jedini motiv za donošenje odluke da Ukrajina neće potpisati sporazum o pridruživanju s Europskom unijom je ekonomske prirode, izjavio je u petak premijer Mikola Azarov, a prenose ukrajinski mediji.

Azarov je rekao u parlamentu da taj potez zajedno s obnovom aktivnog dijaloga s Rusijom ne mijenja ukupnu razvojnu strategiju Ukrajine. "Odluka o prekidu priprema za pridruživanje EU bila je teška, ali je jedina moguća u ovakvoj gospodarskoj situaciji u kojoj se našla Ukrajina. Odluka je donesena isključivo zbog ekonomskih razloga i ona ne mijenja razvojnu strategiju Ukrajine", istaknuo je Azarov.

Ovaj dramatični preokret objavljen je samo osam dana prije summita u Vilniusu 28. i 29. studenoga na kojem su Kijev i EU trebali potpisati povijesni sporazum o trgovini i suradnji. Prije vladine odluke ukrajinski parlament je odbacio nacrte zakona koji bi oporbenoj čelnici Juliji Timošenko koja je u zatvoru, omogućili odlazak u inozemstvo na liječenje, a što je za EU bio jedan od uvjeta za potpisivanje sporazuma s Kijevom.

Azarov je najavio da će se trostrani pregovori o trgovinsko-ekonomskoj suradnji među predstavnicima Rusije, Ukrajine i EU-a održati prije summita u Vilniusu. Stotine prosvjednika okupile su se u središtu Kijeva nekoliko sati nakon što je vlada objavila u četvrtak da prekida pripreme za potpisivanje sporazuma o pridruživanju s Europskom unijom i sporazuma o slobodnoj trgovini te da se okreće Rusiji.

Oko 1.500 prosvjednika okupilo se u ponoć na Trgu neovisnosti, s kojega je krenula narančasta revolucija 2004. godine, kako bi pokazali svoje protivljenje odluci Kijeva. Oporbeni političari, među kojima i Vitalij Kličko, bili su među prosvjednicima i pozvali su na nove masovne prosvjede u nedjelju.

Slični prosvjedi održali su se i u drugim ukrajinskim gradovima. SAD je izrazio razočaranje zbog ukrajinske odluke, a glasnogovornik Kremlja je pozdravio potez svog "bliskog partnera Ukrajine" u svrhu jačanja suradnje s Rusijom.