c S
Dnevne novosti

Bauk: odluka Ministarstva je pravna, a ne politička

25.11.2013 07:18 SPLIT, 22. studenog 2013.(Hina), Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je kako je pravna, a ne politička odluka njegova Ministarstva da se obustavi primjena izmjene vukovarskog gradskog Statuta, kojom se područje Vukovara izuzima od zakonskih odredaba o uporabi manjinskog jezika i pisma.

"Ovo je pravno a ne političko pitanje, prema tome mi smo postupili sukladno našim zakonskim obvezama", rekao je ministar Bauk odgovarajući danas na pitanje novinara u Splitu i istaknuo kako je siguran da bi bilo koji ministar, iz bilo koje stranke, donio jednaku odluku.

Vlada sada ima 30 dana vremena da odluči hoće li Ustavnom sudu poslati zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH i zakonom Statutarne odluke o izmjenama Statuta grada Vukovara. Na upit novinara hoće li se i dalje postavljati dvojezične ploče u Vukovaru i hoće li se smirivati stanje u tom gradu, ministar Bauk je odgovorio: "Ponovit ću: radi se o pravnom, a ne političkom pitanju i pozivam sudionike da se na taj način o ovoj odluci izjašnjavaju, dakle, je li ona u skladu sa Zakonom ili nije", rekao je on.

Ministarstvo uprave je obustavilo od primjene članak 22. Statutarne odluke o izmjenama i dopuna Statuta grada Vukovara kojim je područje Vukovara bilo izuzeto od primjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u RH i članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Ministar Bauk u Splitu sudjeluje na sastanku upravnog odbora na ministarskoj razini Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA).