c S
Dnevne novosti

EK mijenja pravila da bi spriječila izbjegavanje plaćanja poreza

26.11.2013 07:08 BRUXELLES, 25. studenog 2013.Hina, Europska komisija u ponedjeljak je predložila promjenu direktive kojom bi se trebalo onemogućiti izbjegavanja plaćanja korporativnih poreza, zahvaljujući rupama u zakonima koje neke velike multinacionalne tvrtke koriste kako bi platile vrlo mali porez u odnosu na ostvarenu zaradu.

Direktiva, koju se sada želi promijeniti, bila je zamišljena kako bi se spriječilo dvostruko oporezivanje tvrtki koje su dio iste grupe i koje djeluju u više država članica. Međutim, u međuvremenu neke su tvrtke pronašle rupe u zakonu i izbjegle ne samo dvostruko plaćanje poreza nego i plaćanje poreza uopće.

"Porezna politika EU-a snažno je usmjerena na to da stvori povoljno okruženje za poslovanje u Uniji. To znači ukidanje poreznih barijera i uklanjanje prekograničnih problema poput dvostrukog oporezivanja. Ali kada se naša pravila zlorabe kako bi se u potpunosti izbjeglo plaćanje poreza, onda moramo mijenjati propise. Ovim prijedlogom želimo osigurati veće prihode za nacionalne proračune i pošteniju tržišnu utakmicu za poduzeća", rekao je povjerenik za porezna pitanja Algirdas Šemeta.

Prema postojećoj direktivi, zemlje članice moraju odobriti izuzeće od plaćanja poreza tvrtkama na dividende koje dobiju od svojih podružnica, a koje posluju u drugim zemljama članicama.

U nekim državama članicama u kojima te podružnice posluju smatraju uplate tih dividendi povratom duga, što također ne podliježe oporezivanju tako da ispada da transferi između matične tvrtke i podružnice nisu nigdje oporezovani. Očekuje se da države članice počnu primjenjivati promijenjenu direktivu do kraja 2014. godine.