c S
Dnevne novosti

HURS protiv prijedloga Zakona o radu

28.11.2013 07:20 ZAGREB, 27. studenog 2013.(Hina), Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) protivi se novom prijedlogu Zakona o radu (ZOR) Ministarstva rada i mirovinskog sustava jer drži da neće pridonijeti rastu zapošljavanja.

HURS smatra da će odredbe prijedloga ZOR-a o organizaciji radnoga vremena, gdje se poslodavcima omogućuje samostalno odlučivanje o radnom vremenu radnika u rasponu koji podrazumijeva veće izrabljivanje trenutno zaposlenih, pridonijeti novom porastu nezaposlenosti, kaže se u priopćenju sindikata.

Sindikalci podsjećaju da su u očitovanju na radni materijal Ministarstva naveli poražavajuću brojku od 311 tisuća nezaposlenih, a danas, ni dva mjeseca nakon toga taj broj iznosi više od 356 tisuća. Bez dodatne fleksibilizacije radnoga vremena broj nezaposlenih porastao je za 45 tisuća, upozoravaju u HURS-u. Također ističu kako se nikako ne mogu složiti s tretmanom prekovremenog rada.

Predloženo ukidanje tjednog ograničenja prekovremenog rada (mjesečno je ukinuto u prvoj fazi izmjena Zakona) i relativizacija godišnjeg ograničenja posredstvom kolektivnih ugovora, čemu se protive svi sindikati, bilo bi razumljivo da je riječ o zemlji s manjkom radne snage, a ne viškom koji svakodnevno raste četveroznamenkastim brojevima, smatraju u HURS-u.

Daljnje pogodovanje agencijskom radu, favoriziranje radničkih vijeća spram sindikata, brisanje odredbi o kolektivnim ugovorima praćeno značajnim slabljenjem i relativizacijom dosega kolektivnog pregovaranja, samo su neke od značajki ovoga prijedloga koje ga, pored navedenih temeljnih problema, HURS-u se čine krajnje neprihvatljivim.

Poučeni iskustvima dosadašnjih očitovanja na prijedloge aktualne Vlade, a posebno njezina Ministarstva rada i mirovinskog sustava, u HURS-u ne nalaze smisla i potrebe za detaljnijim očitovanjem, budući da sva argumentacija pada u vodu pred političkim oportunizmom predlagača zakona, kaže se u priopćenju.