c S
Dnevne novosti

Premijer u Saboru: za sada bez poreza na imovinu

28.11.2013 07:16 ZAGREB, 27. studenog 2013.(Hina), Premijer Zoran Milanović najavio je u Hrvatskom saboru da će Vlada, za sada, odustati od uvođenja poreza na imovinu, jer se koalicijski partneri u Vladi ne mogu oko toga dogovoriti.

"Nema novih poreza, ali ima razgovora o porezu na imovinu oko kojeg se ne možemo dogovoriti s koalicijskim partnerima i od toga ćemo za sada odustati", odgovorio je premijer HDZ-ovoj zastupnici Martini Dalić koju je zanimalo može li premijer jamčiti građanima i poduzetnicima da se u sljedeće dvije godine neće uvoditi novi porezi i dizati porezne stope. Postoje razlozi zašto mnoge države imaju taj porez, ali ništa od njega u ovom trenutku, rekao je Milanović koji je Saboru predstavio proračun za iduću godinu s projekcijama za 2015. i 2016. godinu.

Predloženi proračun dobio je brojne kritike oporbe koja ponavlja da se proračunski problemi neće riješiti bez gospodarskog rasta. Proračun je, kaže laburist Branko Vukšić, politički dokument koji otkriva karakter vlasti, a iz proračuna za 2014. iščitava se da hrvatska Vlada zauzima ekonomsku strategiju koju uspješne države zaobilaze u velikom krugu. Hrvatska je 2013. potrošila ne na reforme i strateške projekte, već na lutanje, tvrdi Vukšić i proziva Kukuriku koaliciju da je trebala dvije godine za otrežnjenje.

Predizborni slogan 'Visoku nezaposlenost zamijeniti visokim BDP-om' danas zvuči kao da ga je smislio Grunf iz stripa Alan Ford, ocijenio je laburist upozoravajući da bi broj nezaposlenih sa sadašnjih 356 tisuća do konca godine mogao narasti na 370 tisuća, a na proljeće iduće godine i na "magičnih" 400 tisuća nezaposlenih. Kad već tako često koristite alanfordovske likove, Vi mene podsjećate na Boba Rocka, mrzovoljnog mrguda koji ima neku socijalnu osjetljivost, ali nikako ništa ne riješi, uzvratio mu je Marin Jurjević (SDP). HDZ je suglasan da su proračunski problemi nerješivi bez gospodarskog rasta.

Slažemo se i kako su rastuće tenzije u društvu nerješive bez rasta, rekla je Martina Dalić držeći da je proračun trebao pratiti sveobuhvatan plan za gospodarski rast. Važnim je označila poboljšati uvjete poslovanja i ulaganja, provesti reformu javne administracije, ukloniti zakonske barijere za poslovanje. Iz predloženog proračuna Dalić pak 'iščitava' da će plaće državnih službenika ostati zamrznute, smanjiti se sredstva za mirovine, a zdravstvo generirati gubitke. Zar ulaganjima pomažu organizirani nastupi protiv Vlade i državnog vrha, te svakodnevni povici "Za dom spremni"? Što bi se dogodilo da se u Muenchenu skandira "Sieg Heil"', upitao je nezavisni zastupnik Damir Kajin koji hvali proračun i naziva ga proračunom kontinuiteta, mira, očuvanja standarda.

Dražen Đurović (HDSSB) suglasan je da se ne smije veličati totalitarne simbole i da to može loše utjecati na investitore. Ne smije se veličati simbole ni jednog totalitarizma, a upravo vi stalno promovirate simbole komunizma, rekao je Kajinu. Boro Grubišić (HDSSB) otišao je korak dalje u ironiziraju Kajinova pristupa. "Očekujem da ćete uskoro protestirati kad meteorolog Vakula kaže da se spustila gusta magla iznad Zagreba, odnosno da ćete tužiti Bauhaus zbog reklame "Sve za dom", rekao je Grubišić.