c S
Dnevne novosti

Sabor raspravio izmjene Zakona o slobodnim zonama

29.11.2013 07:20 ZAGREB, 28. studenoga 2013.(Hina), U kraćoj raspravi saborski zastupnici podržali su predložene izmjene i dopune Zakona o slobodnim zonama kojim se uređuju pitanja osnivanja slobodnih zona, upravljanja njima i uvjetima gospodarske djelatnosti.

Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros rekao je kako Hrvatska ima 14 slobodnih zona u kojoj posluju 234 tvrtke koje zapošljavaju oko 7.900 radnika. Ukupan prihod bio je u prošloj godini 5,7 milijardi kuna, što je za 2,3 posto više nego u 2011. godini. Naglasio je kako je osnovni razlog donošenja zakona usklađivanje s važećim carinskim propisima Republike Hrvatske, izjednačavanje uvjeta poslovanja u slobodnim zonama s uvjetima poslovanja zajedničkog tržišta EU te usklađivanje s izmjenama državne uprave.

Izmjenama i dopunama zakona omogućuje se i nastavak poslovanja u hrvatskim slobodnim zonama nakon pristupa EU u skladu s pravnom stečevinom EU i nacionalnim zakonodavstvom, dodao je Pros. Podržavši izmjene i dopune zakona Tomislav Klarić (HDZ) rekao je kako se njima, uz ostalo, rješava i pitanje produženja koncesije u slučajevima kad je 50 posto dobiti ostvareno poslovanjem izvan područja Hrvatske. No, upozorio je da slobodne zone na području zemlje, zbog još uvijek slabe popunjenosti, nisu ispunile svoju svrhu - rješavanje pitanja nezaposlenosti, pitanje izvoza i drugog.

Klarić je kazao i da u budućnosti treba riješiti pitanje željezničke pruge od Rijeke do Zagreba kako bi se pomoglo luci Rijeka i njenoj konkurentnosti u odnosu na slovensku luku Kopar. Boro Grubišić (HDSSB) upozorio je da Hrvatski sabor u 17 godina nije dobio niti jedno izvješće kako posluju hrvatske slobodne zone i kako surađuju s jedinicama lokalne samouprave. "Stoga, sa zanimanjem očekujem izvješće Hrvatskom saboru u poslovanju svih slobodnih zona, pa i jedine slavonske slobodne zone 'Đuro Đaković' u Slavonskom Brodu", rekao je Grubišić.