c S
Dnevne novosti

Državni proračun - predloženo 45 amandmana

29.11.2013 07:18 ZAGREB, 28. studenog 2013.(Hina), Na predloženi državni proračun za iduću godinu pristiglo je 45 amandmana - predložili su ih zastupnici HDZ-a, HDSSB-a, SDSS-a te nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

Među pristiglima je i amandman HDZ-ovih Sunčane Glavak i Jasena Mesića koji traže da se iznos namijenjen Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji (Hina) poveća za pet milijuna kuna, sa 16, 7 milijuna koliko je predložila Vlada odnosno resorno Ministarstvo kulture na 21,7 milijuna kuna. Nedovoljno planirana proračunska sredstva ugrozit će rad i postojanje Hine kao nacionalne agencije, upozoravaju Glavak i Mesić. Vladu prozivaju da predloženim smanjenjem u iznosu od pet milijuna kuna svjesno krši tri važeća dokumenta - Zakon o Hini, Statut Hine i Sporazum o osnovama za sklapanje ugovora s osnivačem.

Četvrtinu amandmana na proračun, preciznije njih 11, predložio je Josip Đakić (HDZ) tražeći više novaca za prava branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Predlaže tako da se jednokratna prava povećaju za 23,3 milijuna, a da se za taj iznos 'skine' s pozicije za naknade zaslužnim osobama i za udruge za razvoj zajednice. Đakić bi za 89 milijuna kuna povećao iznos za trajna prava, kakva su osobne i obiteljske invalidnine, a smanjio iznose za ured bivšeg predsjednika Republike, razvoj ljudskih potencijala u Vladi, modernizaciju porezne uprave. Traži i više novaca za ekshumaciju, identifikaciju i sahranu žrtava iz Domovinskog rata, vojna i groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, itd.

Branko Bačić (HDZ) predlaže da se za 60 milijuna kuna povećaju subvencije i državna jamstva za stambene kredite, da država u idućoj godini više izdvoji za brodska linije, otočke ceste, gospodarenje otpadom itd. Četrdeset milijuna kuna Josip Borić (HDZ) dao bi projektima razvoja otoka i priobalja, a za to smanjio doprinos Hrvatske proračunu EU. Ne zaboravlja ni lokalne potrebe, pa predlaže devet milijuna kuna za sportsku dvoranu u općini Lopar. Osiguranje sredstava za nastavak gradnje autoceste od Ploča do Dubrovnika, više novaca za programe Zavoda za obnovu Dubrovnika traži Frano Matušić (HDZ).

Četiri milijuna kuna za Dubrovnik uzeo bi na ime mirovina JNA. Brojne lokalne, slavonske projekte zagovaraju HDSSB-ovi zastupnici - od željezničkih pruga, preko lokalnih cesta do škola i doma za starije i nemoćne u Garčinu. Klub SDSS-a traži više državnog novca za Ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, kupnju određenih nekretnina, poticanje obrazovanja nacionalnih manjina, konkretno sufinanciranje izrade udžbenika na jeziku i pismu manjina.

Udvostručenje iznosa namijenjenog novoutemeljenom uredu povjerenika za informiranje predložila je nezavisna Jadranka Kosor – na osiguranih 1,4 milijuna kuna dodala bi još toliko. Sabor je predloženi proračun za 2014. godinu raspravio u srijedu. Sada se o amandmanima treba očitovati Vlada, a potom će Sabor glasovati i o amandmanima i o samom proračunu.