c S
Dnevne novosti

Vlada u proceduru uputila prijedlog Obiteljskog zakona

29.11.2013 07:12 ZAGREB, 28. studenog 2013.Hina, Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog Obiteljskog zakona kojim se, uz ostalo, uvodi pravna zaštita obiteljskog doma.

Ako je riječ o jedinom mjestu za stanovanje i zajedničkoj bračnoj stečevini u trenutku kada dolazi do razvoda braka i kada dijete mora tražiti krov nad glavom, uvodi se pravna zaštita obiteljskog doma, rekla je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Sud može iznimno donijeti odluku kojom pravo na stanovanje pripada samo jednom roditelju i djeci, sve dok djeca ne postanu punoljetna. Uvodi se i "pravni zastupnik" kao osoba koja će braniti prava djece i njihove interese kada se ona nađu u sudskom postupku, a branit će i interese osoba kojima se oduzima poslovna sposobnost.

Uvodi se i obveza savjetovanja kad je u pitanju razvod braka te medijacija kao alternativni način rješavanja spora. Medijacija je do sada bila na marginama, kada je riječ o rješavanju obiteljskih sporova, a sada po prvi put ju uvodimo kao sustavno rješenje, rekla je Opačić. To je pomoćni mehanizam kako bismo bračne partnere doveli do toga da se dogovore o zajedničkoj skrbi o djeci, dodala je. "Predvidjeli smo i 'plan roditeljske skrbi' u kojem će vrlo jasno biti propisane odluke koje se moraju zajednički donositi, a koje odluke roditelj može donositi sam, ponaosob, kada je dijete s njim", navela je Opačić.

Vlada je Saboru uputila i konačne prijedloge Zakona o prostornom uređenju, Zakona o gradnji i Zakona o građevinskoj inspekciji. Smisao ta tri zakona je sređivanje stanja u prostoru i da proces prostornog uređenja, gradnje i izdavanja građevinske inspekcije bude jasan, brz i svima dostupan, istaknula je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Od 1. siječnja uvodi se e-dozvola koja će svima biti dostupna i svi će ih, po istim kriterijima, moći dobivati na području cijele Hrvatske. "To, nažalost, sada nije baš slučaj", upozorila je ministrica. Investitori i građani će u bilo kojem trenutku moći znati u kojoj im je fazi postupak, što moraju dostaviti za građevinsku dozvolu i koliko brzo će je dobiti. Građevinske dozvole trebale bi biti gotove u roku 35 dana, a ne, kao dosad, 317 dana, istaknula je.