c S
Dnevne novosti

Saborski odbor produljio javnu raspravu o prijedlogu nacrta ustavnih promjena

02.12.2013 07:16 ZAGREB, 29. studenog 2013.(Hina), Nakon što je Ustavni sud upozorio da je jednotjedna javna rasprava o prijedlogu nacrta ustavnih promjena neprihvatljivo kratka, saborski Odbor za Ustav tu je raspravu produljio za još tjedan dana.

Tako će javna rasprava trajati ukupno 15 dana, koliki je minimum javne rasprave za zakone, propisan Kodeksom o javnom savjetovanju. Goran Beus Richembergh (HNS) pozdravio je tu odluku, ocijenivši da će se Odboru tako moći obratiti oni koji to ranije nisu stigli. "Jedan vanjski član Odbora iznio je optužbe da se vodila tajna javna rasprava.

Mislim da je to nekolegijalan način, koji ne priliči članovima Odbora, pogotovo jer je ovo prvi put da su mediji mogli sudjelovati u radu radne skupine", ustvrdio je Beus Richembergh. Time je komentirao izjavu ustavnog stručnjaka Branka Smerdela, koji je 'Večernjem listu' kazao, "vidio sam svašta, ali nikada nisam čuo za tajnu javnu raspravu, kakva se odvija sada o izmjeni Ustava RH. Ni u bivšem režimu se to nije radilo".

S Beusovim riječima složio se i predsjednik Odbora Peđa Grbin (SDP) te dodao da je u dosadašnjem postupku promjena Ustava mogao sudjelovati tko je htio, a i tematska sjednica u sklopu javne rasprave trajala je tri sata. "Čuli smo tada čitav niz sugestija koje će sve, vjerujem, naći svoje mjesto u prilogu dokumentu koji će Odbor uputiti Saboru na raspravu", rekao je Grbin te izvijestio da je Odboru do danas stigla 61 stranica primjedbi.

Draganu Zeliću iz GONG-a smeta što se odmah nije raspisala dulja javna rasprava. "Sve ovo je bila prilika da se nauči kako se treba odnositi prema ustavnim promjenama. Nadam se da će i naše primjedbe biti ozbiljno razmotrene", rekao je Zelić. Laburist Dragutin Lesar predložio je da se na internetnetsku stranicu Sabora stave svi zapisi sa sjednica radne skupine, kako bi se otklonila svaka sumnja o tajnim raspravama. Na sjednici ni danas nisu bili zastupnici HDZ-a, koji su prije dva tjedna napustili rad Odbora, nezadovoljni načinom na koji Grbin vodi to radno tijelo.

Kad istekne rok za javnu raspravu o prijedlogu nacrta ustavnih promjena Odbor bi trebao utvrditi nacrt i poslati ga saborskom plenumu. Nakon toga preostalo je još utvrđivanje prijedloga izmjena Ustava te rasprava i donošenje ustavnih promjena dvotrećinskom većinom u Saboru. Među članovima Odbora neslužbeno se moglo čuti da je i dalje namjera proglasiti ustavne promjene prije Nove godine.