c S
Dnevne novosti

Ministarski sastanak na Baliju odlučuje o sudbini WTO-a

03.12.2013 07:10 ŽENEVA/JAKARTA, 2. prosinca 2013.(Hina/Reuters), Ministarski sastanak Svjetske trgovinske organizacije (WTO) na Baliju ovaj tjedan odlučit će o sudbini te organizacije, piše Reuters.

Dva su moguća ishoda sastanka, koji se održava od utorka do petka: globalni trgovinski sporazum, prvi od utemeljenja Svjetske trgovinske organizacije 1995., ili neuspjeh koji će označiti kraj kruga mulilateralnih trgovinskih pregovora u Dohi, pokrenute u studenome 2001., i osuditi WTO na ropotarnicu povijesti.Kriza je kulminirala prošli tjedan kada 159 država članica WTO-a u Ženevi nije uspjelo finalizirati sporazum, koji je nakon maratonskih pregovora uvelike nalikovao na švicarski sir pa je glavni ravnatelj WTO-a Roberto Azevedo pregovore prošli ponedjeljak bio prisiljen prekinuti.

Azevedo je inzistirao da se dogovor postigne u Ženevi i da se na Baliju ne može više pregovarati. Malo je vjerojatno da će ministri kojima je važnije osvajanje političkih bodova i retoričko nadmetanje uspjeti u onome što nije uspjelo njihovim pregovaračima u Ženevi. "Hoće li ili ne pregovarati na Baliju? Neki će pokušati, a oni tvrdoglavi će ustrajati ako ih ne nadglasaju njihovi šefovi vlada", rekao je Simon Evenett, profesor međunarodne trgovine na švicarskom Sveučilištu St. Gallen. "Da bi se to dogodilo, dovoljan broj premijera i predsjednika morat će biti spreman dići slušalicu i nazvati svoje kolege, a s obzirom na ono malo što je na stolu, zašto bi im bilo stalo?".

WTO je već bitno srezao svoje ciljeve otkako je desetak godina pregovora u sklopu kruga iz Dohe zapalo u slijepu ulicu, prisilivši ga da se usredotoči na mnogo manje ambiciozan skup reformi. Dnevni red sastanka na Baliju već je pretrpio jedan velik udarac: pregovori o slobodnoj trgovini tehnološkom robom propali su prošli mjesec zbog inzistiranja Kine na velikom broju izuzeća. No, Azevedo ne želi odustati od sporazuma koji je na stolu, ne silazeći s telefona ne bi li izgladio nesuglasice. "Preostale zapreke su malobrojne, dobro definirane i nije ih teško riješiti ako bude političke volje", ocijenio je u članku za Wall Street Journal u nedjelju. "To očekujemo od ministara na Baliju ovaj tjedan. Uspješan ishod još je moguć.

"Pobornici sporazuma ističu da će se njegove pogodnosti osjetiti na globalnoj razini, a najviše u najsiromašnijim zemljama, jer će definirati standarde za prekogranično slanje robe zahvaljujući čemu će carinske vlasti pomagati umjesto da otežavaju poslovanje. Procjene koristi za svjetsku trgovinu variraju, a po nekima dosežu čak bilijun američkih dolara. Stručnjaci smatraju da će to biti mnogo važnije od ukidanja uvoznih carina na globalnoj razini, jer su birokracija i nejasna pravila veća zapreka za trgovinu.Bayu Krisnamurthi, zamjenik indonezijskog ministra za trgovinu, rekao je prošle srijede da treba riješiti još samo četiri pitanja.

Pregovarači ističu da su Argentina i Kuba među onima koji još nisu zadovoljni te da je glavna zapreka Indija. "Ako Indijci pristanu na sporazum, ostali će se teško moći protiviti", rekao je jedan diplomat.Indijski ministar trgovine Anand Sharma obećao je da neće pristati na kompromise u svezi s indijskom politikom subvencioniranja hrane za siromašne. No, u ponedjeljak je naznačio da Indija neće blokirati dogovor na Baliju, premda teško prihvaća tekst u postojećem obliku. "Kao odgovorna nacija, predani smo konstruktivnim naporima da se pronađe trajno rješenje.

No, dok se to ne postigne, privremeno rješenje koje nas štiti od svih oblika izazova mora biti sačuvano", rekao je. Britanski ministar trgovine Stephen Green rekao je da pregovori s Indijom dobro napreduju.Sporan je također američki ekonomski embargo protiv Kube, koji traje već više od pedeset godina, Tursku još brinu novi propisi o tranzitu, dok se zemlje srednje Amerike opiru zahtjevima da ukinu usluge posredovanja i zastupanja u carinskom postupku. Više od stotinu zemalja, uključujući najmanje razvijene afričke, arapske i južnoazijske zemlje, kazalo je da podupiru sve napore da Bali bude okrunjen uspjehom.

U suprotnom, oslabjela bi uloga WTO-a kao globalnog jamca svjetskih trgovinskih pravila u korist regionalnih trgovinskih sporazuma o kojima se paralelno vode pregovori, poput američkog Transpacifičkog partnerstva 12 zemalja ili sveobuhvatnog sporazuma o slobodnoj trgovini između SAD-a i EU-a. No, Evenett napominje da se ništa ne bi postiglo napadanjem bilo koje zemlje zbog koje bi Bali mogao propasti. "Zašto dati neprijateljima WTO-a još jedan adut? Pametni dužnosnici trebali bi pustiti da se na taj sastanak zaboravi i vratititi se pripremi budućeg radnog programa WTO-a", rekao je.