c S
Dnevne novosti

HDZ: Zakonom o pravima hrvatskih branitelja nagriza se dignitet Domovinskog rata

04.12.2013 07:22 ZAGREB, 3. prosinca 2013.(Hina), Hrvatski sabor je u objedinjenoj raspravi kratko razmotrio izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, a iz redova HDZ-a poručeno je kako se tim zakonskim prijedlozima nagriza dignitet Domovinskog rata.

"Ne možemo se složiti sa predloženim izmjenama jer ste svoju brigu prebacili na druga ministarstva", poručio je HDZ-ov zastupnik Josip Đakić ministru branitelja Predragu Matiću dodavši kako takvi zakonski prijedlozi nagrizaju dignitet Domovinskog rata. Ministar branitelja pojasnio je kako se Zakon o pravima hrvatskih branitelja usklađuje s novim sustavom socijalne skrbi i sustavom prava na besplatne udžbenike.

„Novim se Zakonom o socijalnoj skrbi uvodi novi oblik socijalne naknade, zajamčena minimalna naknada koja objedinjuje četiri dosadašnje socijalne naknade, a među njima i opskrbninu koju sada ostvaruje oko šest tisuća branitelja“, pojasnio je Matić. Pravo na besplatne udžbenike ući će u sustav prava pod nazivom ”obrazovne naknade” koje će biti u nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Propisuje se obveza i rok sklapanja ugovora o radu s hrvatskim braniteljem čije je pravo na prednost pri zapošljavanju povrijeđeno, utvrđuje se vrijednosni bod kod utvrđivanja mirovine kad ustrojbeno mjesto nije navedeno u zakonu te se još preciznije propisuje pravo na stambeno zbrinjavanje kojim se prednost pri zbrinjavanju daje najtežim socijalnim slučajevima. Kad branitelje "vadite" iz jednog ministarstva i stavljate u drugo kao da ih se odričete, kao da su vam teret, mišljenja je Đakić.

„Vi tvrdite da ste ispunili obećanja iz Plana 21! Napravili ste samo popis lijepih želja bez pokrića - nema stambenog zbrinjavanja, a proširenje prava na zbrinjavanje na dragovoljce samo je još jedna lijepa želja, no ništa se ne ispunjava“, ocijenio je Đakić. SDP-ova zastupnica Tatjana Šimac Bonačić je kazala kako vlada ne može sve sama i treba pomoć lokalne samouprave.

Najavljeno osnivanje veteranskih centara za HDZ-ovog zastupnika Zvonka Milasa nije loša ideja no, dodao je, kako prijeti opasnost da će takvi centri pridonijeti getoizaciji branitelja. Projekt je trebalo prethodno osmisliti sa svim sadržajima, a potom ga inkorporirati u zakon, naglasio je Milas. Napomenuo je i kako branitelji danas nisu konkurentni na tržištu rada jer su stariji od 50 godina te je mišljenja kako treba inzistirati na poticanju samozapošljvanja, prekvalifikaciji te otvaranju boljih mogućnosti za branitelje.