c S
Dnevne novosti

Saborski klubovi za racionalizaciju u zapovjedništvu NATO-a

09.12.2013 07:10 ZAGREB, 6. prosinca 2013.(Hina), Saborski su klubovi podržali prijedlog odluke po kojoj bi se u sljedeće tri godine pripadnici Oružanih snaga RH, koji su na dužnostima u zapovjednoj strukturi NATO-a, po potrebi mogli poslati u operacije tog Sjevernoatlantskog saveza u inozemstvu.

Odluka je u skladu s racionalizacijom i reformom zapovjedne strukture NATO-a, a u takve operacije istodobno će se moći poslati najviše 20 pripadnika OSRH, na zadaće koje su u okviru njihovih sadašnjih dužnosti.

"Ovakve odluke treba podržati, jer Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru OS RH omogućuju bolji formalni i neformalni uvid u ono što se događa na terenu", ocijenio je Davor Božinović (HDZ). Uvjeren je da će se hrvatski vojnici u NATO-ovim operacijama puno brže prilagođavati ako među zapovjednicima budu imali nekog iz Hrvatske.

Podsjetio je da je u zapovjedništvu NATO-a za sada 16 pripadnika OS RH, te ocijenio da Hrvatska mora raditi na kvaliteti sustava, "kako bi se Hrvatska uvijek iznova u tom dijelu dokazivala".

Odluku su podržali i Dunja Špoljar (SDP) i HDSSB-ov Boro Grubišić, koji su podsjetili da Hrvatska otpočetka podržava racionalizaciju zapovjedne strukture NATO-a.