c S
Dnevne novosti

Sabor o ograničenju manadata prvog čovjeka SOA-e

09.12.2013 07:12 ZAGREB, 6. prosinca 2013.(Hina), HDSSB-ov zakonski prijedlog da se mandat ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) ograniči na dva uzastopna mandata od četiri godine, nije izazvao veće zanimanje saborskih zastupnika, no aktualizirao je neka pitanja.

Praksa je pokazala da ni jedna osoba nije bila ravnatelj više od dva mandata, rekao je Miroslav Tuđman (HDZ) kojemu HDSSB-ov prijedlog nije sporan, ali je nedostatan u odnosu na cjelokupnu problematiku sigurnosnog sustava. Boro Grubišić (HDSSB) uvjeren je, međutim, da nema razloga da se mandat ravnatelja SOA-e vremenski ne ograniči. "Rotiramo ravnatelje bolnica, predsjednik Republike također ima dva mandata, zašto bi ravnatelj SOA-e ili DORH-a bio doživotno", pita Grubišić.

HDSSB tumači kako je ograničavanje mandata nužno kako bi se onemogućilo privatiziranje i zloupotreba položaja ravnatelja u osobne, političke ili druge svrhe. Problemi postoje, kaže Grubišić, te podsjeća da je iz spomenutih službi dolazilo "pakiranje" nekim političarima, curile su informacije, poput mailova dužnosnika. Grubišić podsjeća na činjenicu da je i sam predsjednik Republike Ivo Josipović upozorio da službe nisu odradile svoj posao na Dan sjećanja u Vukovaru.

"Tu smo na vrlo skliskom terenu. Imate premijerovu ocjenu koja je potpuno suprotna. Ako netko očekuje da bi službe trebale imati svoje izvore u svim stožerima, onda je to sustav za koji se ja ne zalažem", poručio je Tuđman. Upozorava i na nedostatak koordinacije i parlamentarne prakse kako u Saboru, tako i u nadležnom odboru, da sudjeluju u raspravama i ciljevima sustava sigurnosti. Tuđman navodi i da postojeći sustav omogućava parlamentarni nadzor nad zahtjevima sigurnosnih službi za praćenje telefonskih razgovora, ali ne i policijskih, a policija, kaže, postavlja 90 posto zahtjeva. Za prošlu godinu to je iznosilo oko 40.000 brojeva, rekao je Tuđman.

HDSSB-ovci u svom prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH tvrde da dugotrajniji boravak na mjestu ravnatelja kreira ozračje u kojemu se u rukama jedne osobe koncentrira iznimno velika moć, koju je, u državi koja gradi svoj demokratski identitet i sustav vrijednosti, moguće prilično lako zlorabiti.

Tvrde i da "dosadašnji propusti u obavještajnom radu sugeriraju ozbiljnu dozu sumnje kako se sustav zlorabi u političke i osobne svrhe, a pokušajima 'privatizacije' sustava Agencija pretvara u servis pojedinaca sklonih kršenju Ustava, zakona i drugih propisa". Iz redova vladajuće koalicije nitko se nije očitovao o HDSSB-ovu prijedlogu.