c S
Dnevne novosti

Sabor o Obiteljskom zakonu

10.12.2013 07:24 ZAGREB, 9. prosinca 2013.(Hina), Hrvatski sabor sjednicu nastavlja raspravom o prijedlogu Obiteljskog zakona kojim bi se trebala unaprijediti obiteljskopravna zaštita djece i odraslih osoba s invaliditetom.

Predloženi zakon, uz ostalo, uvodi pravnu zaštitu obiteljskog doma kada je riječ o jedinom mjestu za stanovanje i zajedničkoj bračnoj stečevini u trenutku kada dolazi do razvoda braka i kada dijete mora tražiti krov nad glavom. Sud može iznimno donijeti odluku kojom pravo na stanovanje pripada samo jednom roditelju i djeci, sve dok djeca ne postanu punoljetna.

Uvodi se i 'pravni zastupnik' kao osoba koja će braniti prava djece i njihove interese kada se ona nađu u sudskom postupku, a branit će i interese osoba kojima se oduzima poslovna sposobnost.

Uvodi se i obveza savjetovanja kad je u pitanju razvod braka te medijacija kao alternativni način rješavanja spora. Kada je riječ o rješavanju obiteljskih sporova medijacija je do sada bila na marginama no sada se uvodi kao sustavno rješenje. Taj pomoćni mehanizam trebao bi dovesti bračne partnere do toga da se dogovore o zajedničkoj skrbi o djeci.

Predviđen je i 'plan roditeljske skrbi' u kojem će vrlo jasno biti propisane odluke koje se moraju zajednički donositi, a koje odluke roditelj može donositi sam, ponaosob, kada je dijete s njim.