c S
Dnevne novosti

Finska presuda za slovenski dio afere Patria krajem siječnja

10.12.2013 07:12 LJUBLJANA, 9. prosinca 2013.Hina, Finski sud na kojemu se sudi nekadašnjim menadžerima finske tvrtke Patria zbog prodaje oklopnih vojnih transportera Sloveniji uz isplatu nezakonitih provizija svoju će presudu objaviti krajem siječnja iduće godine, objavljeno je u ponedjeljak.

Glavni tužitelj Jukka Rappe izjavio je Slovenskoj tiskovnoj agenciji STA da će odluka suda u mjestu Haemeelina, gdje je sjedište Patrije, biti objavljena 30. siječnja. Presudu će donijeti preostala dva suca u sudskom vijeću, nakon što je nedavno iznenada umro glavni sudac Juhani Hoirvonen.

"Presuda za slovenski dio suđenja u slučaju Patria bit će poznata 30. siječnja. Nakon toga počet će suđenje za hrvatski dio afere", rekao je Rappe, dodavši da su dva slična slučaja na sudu odijeljena zbog smrti Hoirvonena, ali da su preostala dva suca u cijelosti ovlaštena da donesu prvostupanjsku presudu za slovenski dio afere. Po prvotnim planovima, presuda za slovenski i hrvatski dio slučaja suđenja za korupciju Patrijinih menadžera trebala je biti izrečena nakon što se završi i "hrvatski dio" procesa, kako se pretpostavljalo, krajem proljeća ili početkom ljeta.

Na optuženičkoj klupi zbog davanja mita slovenskim dužnosnicima radi prodaje Patrijinih oklopnih vozila nalazi se petorica bivših menadžera: nekadašnji generalni direktor Patrije Jorma Wiitakorpi, nekadašnji izvršni potpredsjednik tvrtke Patria Vehicles Heikki Hulkkonen, zastupnik Patrije za Sloveniju Reijo Niitynen, direktor prodaje Tuomas Korpi te glavni financijski direktor Kai Nurmi. Osumnjičeni su za nuđenje i isplatu mita javnim dužnosnicima u Sloveniji kako bi tvrtka dobila posao isporuke 135 oklopnih naoružanih transportera za slovensku vojsku u vrijednosti 278 milijuna eura, a oni niječu svoju krivnju.

Tužilac Rappe je za optužene zahtijevao po dvije godine i pol zatvora, osim za Nurmija, za kojega je tražio godinu dana zatvora uvjetno. Većini spomenutih bivših menadžera Patrije sudit će se i zbog pretpostavke da su korupcijom osigurali prodaju oklopnih vozila Patrije Hrvatskoj, što je vremenski koincidiralo i s prodajom vozila Sloveniji. Na suđenju pred prvostupanjskim sudom u Ljubljani ove su godine izrečene kazne za slučaj Patria i skupini slovenskih dužnosnika, među ostalim i bivšem premijeru Janezu Janši, kojemu je izrečena kazna od dvije godine zatvora i visoka novčana kazna.