c S
Dnevne novosti

Sabor: burno o Zakonu o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima

12.12.2013 07:20 ZAGREB, 11. prosinca 2013.(Hina), Burnu raspravu između zastupnika SDP-a Nenada Stazića i više HDZ-ovih zastupnika izazvao je konačni prijedlog Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju tijekom koje je Stazić rekao kako nakon HDZ-ova pustošenja Hrvatske ovoj vladi ne preostaje drugo nego "spašavati brod u kojem su izbušili rupe i u koji prodire voda".

"I dok se te rupe ne poprave, a trebat će vremena da se one poprave, moraju se uključiti pumpe, mora se voda izbacivati van kako bi se brod spasio. Nagnuli ste ga opasno, oštetili stravično", rekao je Stazić u ime Kluba SDP-a. Dodao je kako ta stranka nije sretna što se taj zakon mora donijeti te ga shvaća nužnim zbog djelovanja HDZ-a posljednjih osam godina. Stazić je tijekom izlaganja usporedio saborsku raspravu iz 2010., kad je HDZ također za deset posto smanjio mirovine, ali branitelji nisu prosvjedovali, nego su to poduprle njihove udruge. Podsjetio je da je to tada prihvatio i saborski Odbor za ratne veterane čiji je predsjednik bio Josip Đakić. Stazić je rekao i kako sadašnji zakon ne bi trebalo donositi da Hrvatska nije "temeljito i bezobrazno opljačkana".

Đakić je u replici podsjetio da je tada koordinacija svih braniteljskih udruga bila da se pomogne državi Hrvatskoj. "I nikada nismo kao vi nazvali hrvatske branitelje šovinistima, barbarima i neznalicama", istaknuo je te upitao što je Stazić radio dok su branitelji krvlju i dijelovima tijela stvarali državu. "Da niste za sedam kuna ljetovali na moru ili besplatno i bespravno koristili državnu garažu kao što koristite i danas?" upitao je Đakić te dobio opomenu potpredsjednika Sabora Milorada Batinića zbog povrede Poslovnika. Nezadovoljstvo Stazićevim izlaganjem izrazili su i HDZ-ovci Đurđica Sumrak, Tomislav Ivić i Sunčana Glavak. Tijekom dulje rasprave u kojoj su se zastupnici bavili pitanjima branitelja, ćirilice, kupnjom skupih automobila, mobilnih telefona i lošeg rada vlade, protivljenje zakonu izrazili su klubovi HDZ-a, HDSSB-a i Hrvatskih laburista, a poduprli su ga HSU i HNS.

U ime Kluba HDZ-a Josip Đakić rekao je da ta stranka u cijelosti odbacuje taj zakon jer "branitelji, invalidi Domovinskog rata, roditelji poginulih, djeca zatočenih i nestalih, sami zatočeni i nestali ne bi smjeli biti predmet krpanja rupa ili sanacije državnog proračuna". Zlatko Tušak (Hrvatski laburisti) smatra da smanjenje tih mirovina neće spasiti proračun ako se budemo nastavili ponašati kao do sada te je upozorio kako će se, bez gospodarskog razvoja, kresanjem jednog prava za drugim još dublje tonuti u krizu. Podsjetio je i da je njegova stranka još u travnju pokrenula inicijativu za smanjenje plaća dužnosnika jer bi oni prvi trebali biti na udaru, ali je taj prijedlog zakona još na čekanju.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da će se od 1. siječnja 2014. za deset posto smanjiti mirovine iznad 5000 kuna ostvarene po posebnim propisima o mirovinskom osiguranju. Od njegove primjene, među inim, bit će izuzete mirovine niže od 5000 kuna, mirovine hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata i ratnih vojnih invalida sa stopostotnim oštećenjem organizma, obiteljske mirovine djece poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu bez oba roditelja, obiteljske mirovine djece poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, radnicima u ugljenokopima Tupljak i Labin.

Mrsić je istaknuo da će se primjenom novog zakona u idućoj godini postići ušteda od 303 milijuna kuna te 326 milijuna kuna u 2015. godini. "Mirovine se smanjuju deset posto, ali neće niti jedna mirovina pasti ispod 5000 kuna", istaknuo je. Dodao je i da je tim zakonom obuhvaćeno 43.488 umirovljenika čija je prosječna bruto mirovina 7100 kuna, a novim zakonom prosječno će se smanjiti za 640 kuna na mjesec.