c S
Dnevne novosti

Mrsić: Povećanjem dobne granice za umirovljenje do održivosti sustava

12.12.2013 07:18 ZAGREB, 11. prosinca 2013.(Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je kako je glavni razlog povećanja dobne granice za umirovljenje sa 65 na 67 godina održivost mirovinskog sustava, ali i produženje životne dobi stanovništva te potreba da se na tržištu rada aktiviraju osobe starije životne dobi.

„Konačnim prijedlogom zakona o mirovinskom osiguranju uvodi se institut prijevremene starosne mirovine za dugogodišnje osiguranike, one koji imaju 41 godinu staža i 60 godina života. Oni će od 1. siječnja 2014.odlaziti u mirovinu ali bez umanjenja“, rekao je Mrsić prestavljajući zakon u Hrvatskom saboru.

Kada je riječ o penalizaciji ona je, pojasnio je, blaža što je netko bliži 40 godina radnog staža, međutim ako netko odlazi u mirovinu ranije tada je i penalizacija veća. Oni koji nakon stečaja tvrtke završe na Zavodu za zapošljavanje a ne zaposle se u roku od dvije godine, moći će otići u prijevremenu mirovinu ako za to imaju uvjete bez penalizacije.

Mrsić je najavio i kako je započet proces evaluacije invalidskih mirovina. „Novim će se zakonom invalidske mirovine kontrolirati kako u sustav ne bi ušli oni koji tamo ne pripadaju“, rekao je. Na pitanje HDZ-ovog zastupnika Stjepana Milinkovića hoće li, s obzirom na tendenciju ukidanja sve većeg broja poštanskih ureda, poštari nastaviti raznositi mirovine Mrsić je odgovorio kako oni koji su do sada primali mirovine na ruke primat će ih i dalje.

„Ništa se ne mijenja i poštar donosi poštu i mirovine u svako mjesto u Hrvatskoj“, rekao je ministar rada dodavši kako umirovljenici zbog toga neće snositi nikakve materijalne troškove. Od 1. siječnja 2014., najavio je, novi će umirovljenici svoje mirovine primati preko banaka.