c S
Dnevne novosti

Ukrajina će "uskoro potpisati" sporazum s EU

13.12.2013 07:08 BRUXELLES, 12. prosinca 2013.(Hina/Reuters), Prvi potpredsjednik ukrajinske vlade Serhij Arbuzov u četvrtak je rekao da će Kijev "uskoro potpisati" sporazum o trgovni i pridruživanju s Europskom unijom no nije želio navesti datum ili krajnji rok.

Arbuzov je nakon razgovora sa Štefanom Fueleom, europskim povjerenikom za proširenje, rekao da su razgovarali o planu provedbe sporazuma od kojega je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič odustao prošlog mjeseca i izazvao masovne prosvjede u Kijevu. "Ukrajina će uskoro potpisati taj sporazum o pridruživanju s Europskom unijom uzimajući u obzir strateške nacionalne interese", izjavio je Arbuzov.

Arbuzov je u Bruxelles doputovao s izaslanstvom na visokoj razini tražeći milijarde eura pomoći od EU-a u zamjenu za potpisivanje sporazuma od kojega je Kijev iznenada odustao prošloga mjeseca. Fuele je obećao više pomoći Kijevu ukoliko potpiše sporazum te da će mu pomoći da dogovori zajam od međunarodnog monetarnog fonda, ali nije dao brojke.

Nakon višesatnog razgovora s Arbuzovom Fuele je upozorio da se Ukrajini približava financijska kriza. "Trebamo pomoći Ukrajini da brzo obnovi povjerenje ne samo svojih građana nego i međunarodnih investitora i kreditora kao stabilno i previdljivo gospodarstvo", rekao je on novinarima.

Ukrajinski premijer je rekao u srijedu kako je zatražio od EU-a 20 milijardi eura pomoći kako bi zemlja kompenzirala troškove potpisivanja sporazuma s EU-om.