c S
Dnevne novosti

Grčić: plan ambiciozan ali ostvariv

13.12.2013 07:18 ZAGREB, 12. prosinca 2013.(Hina), Vladin investicijski plan za 2014. godinu je ambiciozan, ali ostvariv, ocijenio je na konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić.

Vlada je na sjednici prihvatila plan investicija za 2014. godinu prema kojemu očekuje ukupne investicije od 73,1 milijarde kuna, dok ulaganja u ovoj godini procjenjuje na ukupno 66,6 milijardi kuna. Prema planu, ulaganja iz državnog proračuna u idućoj bi godini trebala biti 7,2 milijarde kuna, što je dvije milijarde kuna više nego ove godine, a rezultat je porasta ulaganja iz EU fondova. Planira se i porast ulaganja javnih poduzeća, sa 12 milijardi kuna ove na 13,7 milijardi kuna iduće godine, a od privatnog sektora Vlada u 2014. očekuje ulaganja od ukupno 52,2 milijarde kuna (ove godine 49,4 milijarde kuna).

Taj će se plan realizirati u uvjetima procedure prekomjernog deficita pa su moguće njegove korekcije u dijelu proračunskih ušteda koje se odnose na kapitalna ulaganja, rekao je Grčić na press konferenciji održanoj nakon sjednice Vlade. S druge strane, kaže, plan je sastavljen od pripremljenih projekata što značajno podiže njegovu realnost i ostvarivost. Što se tiče javnih investicija, Grčić najviše očekuje od ulaganja u promet, posebno željeznicu, otprilike osam milijardi kuna, energetiku oko tri milijarde kuna, vodoopskrbe sustave oko pola milijarde kuna, itd.

Kao konkretne projekte spomenuo je primjerice ulaganja u željezničku prugu Dugo Selo-Križevci, vrijedna 220 milijuna eura, u elektroenergetici u prijenos od 250 milijuna kuna, početak realizacije termoelektrane Plomin C, itd. Ističe da bi javne investicije nagodinu prema planu trebale biti 14 posto veće u odnosu na očekivano izvršenje investicija u ovoj godini, koje će pak podbaciti u odnosu na plan, ali i biti veće od lanjskih za najmanje 10 posto. U pripremi je i niz projekata javno-privatnog partnerstva, čija je ukupna vrijednost 4,5 milijardi kuna, sve je veći udio i fondova EU i u idućoj se godini očekuje ukupno 6,3 milijarde kuna (od čega oko 3 milijarde kuna za poljoprivredu).

Grčić smatra da su ipak ključne privatne investicije te odbija prigovore da je Vlada koncentrirana samo na javne. Naveo je sedam kanala na kojima Vlada radi i kojima može pomoći privatnim investicijama. Trenutno, kaže, Agencija za investicije i konkurentnost aktivno prati 86 projekata velikih tvrtki, vrijednih gotovo 7 milijardi eura, a čijom će se realizacijom zaposliti gotovo 10.000 osoba, važan je i učinak Zakona o poticanju ulaganja, a što se tiče velikih poduzetnika zaprimljeno je 40 prijava ukupne vrijednosti 4,2 milijarde kuna koji će otvoriti 3.500 radnih mjesta, zaprimljeno je znatno više zahtjeva malih i srednjih poduzetnika gdje se ulaganja procjenjuju na 5,8 milijardi kuna, itd.

Jedan od kanala je i promjena poduzetničke klime, a Grčić kaže kako je usvojeno 150, a provedeno 30 mjera za poboljšanja poslovne i investicijske klime, dok smanjenje ili ukidanje 51 parafiskalnog nameta znači rasterećenje gospodarstva za 375 milijuna kuna, itd. Spomenuo je i predstečajne nagodbe te najavio da dalje idu i koncesije i privatizacija državnih poduzeća. Od koncesija se u idućoj godini očekuje više od 20 milijardi kuna, koliko točno vidjet ćemo, rekao je Grčić koji u 2014. očekuje i prihod od privatizacije između 3 i 3,5 milijardi kuna. Konkretnije je najavio privatizaciju Petrokemije, Narodnih novina, Cluba Adiatic, kao i prodaju udjela u 13 tvrtki iz resora gospodarstva, pet iz portfelja Ministarstva prometa, 11 iz resora turizma, itd.