c S
Dnevne novosti

Sabor utvrdio nacrt ustavnih promjena

16.12.2013 07:22 ZAGREB, 13. prosinca 2013.(Hina), Sabor je većinom glasova utvrdio nacrt promjena Ustava RH.

Tim je nacrtom predviđeno nezastarijevanje kaznenih djela teškog ubojstva. Predloženo je smanjivanje broja potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma na zahtjev građana, kao i propisivanje uvjeta pod kojima će se referendum smatrati valjanim.

Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina po predloženom bi se donosio po proceduri predviđenoj za promjenu Ustava, a u jednakoj proceduri mogli bi se donositi i drugi zakoni, ako tako odluči većina svih zastupnika. Uz županije, kao jedinice lokalne samouprave u Ustav će se unijeti i regije, a predviđeno je i skraćenje ustavne stanke u radu Sabora.

Za takav nacrt glasovali su zastupnici vladajuće većine, HDSSB i Hrvatski laburisti te nezavisni zastupnici, a protiv je bio jedino HDZ, kojemu nije prihvaćen ni jedan od devet amandmana kojima su tražili posebno propisivanje nezastarijevanja zločina počinjenih za vrijeme totalitarnih režima, više zastupnika iz 11. izborne jedinice za dijasporu te drugačije uvjete za valjanost referenduma.

HDZ je tražio i da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina više ne zove ustavnim, kao i brisanje rješenja po kojem će se i svaki drugi zakon moći donijeti po proceduri propisanoj za Ustav.