c S
Dnevne novosti

EU nastoji poboljšati integraciju Roma

16.12.2013 07:10 BRUXELLES, 13. prosinca 2013.(Hina/AFP), Države članice EU-a obećale su ovaj tjedan da će provesti učinkovite mjere kako bi integrirale u društvo Rome kroz pristup zapošljavanju, obrazovanju, stanovanju i zdravstvenoj skrbi.

Ministri rada i socijalnih pitanja jednoglasno su usvojili preporuku o integraciji Roma, prvi pravni instrument na europskoj razini na tom području."Prvi put države članice pravno su se obvezale i imaju dvije godine da bi to provele", istaknula je Europska komisija.

Svaka država morat će izdvojiti najmanje 20 posto sredstava koja su joj dodijeljena iz Europskog socijalnog fonda za mjere za integraciju Roma. Fond u razdoblju od 2014. do 2020. raspolaže sa 75 milijardi eura.

Predviđaju se i pravila za borbu protiv diskriminacije kao i da se "prisilne evakuacije provode u skladu s europskim zakonima i drugim međunarodnim pravilima koja se odnose na poštivanje ljudskih prava.

"Prva revizija provedbe tih mjera bit će provedena u travnju 2014."Nećemo oklijevati podsjetiti države članice na njihove obveze i pazit ćemo da ih se pridržavaju", kazala je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding. Države će morati "objasniti zašto nisu provele mjere koje su obećale", objašnjava EK.