c S
Dnevne novosti

Državna odvjetništva Hrvatske, BiH i Srbije za jaču suradnju oko ratnih zločina

17.12.2013 07:20 SARAJEVO, 16. prosinca 2013.Hina, Državno odvjetništvo Hrvatske (DORH), Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine te Posebno tužiteljstvo za ratne zločine Srbije razmijenit će časnike za vezu čija će zadaća biti poboljšati međusobnu komunikaciju u cilju učinkovitijeg procesuiranja počinitelja ratnih zločina, zaključeno je u ponedjeljak u Sarajevu na sastanku glavnog državnog odvjednika Mladena Bajića, glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića i glavnog tužutelja za ratne zločine Srbije Vladimira Vukčevića.

To je ujedno bio prvi zajednički sastanak nakon potpisivanja bilateralnih protokola o suradnji u procesuiranju ratnih zločina ranije ove godine.Nakon sastanka, koji je iza zatvorenih vrata održan u uredu posebnog predstavnika Europske unije u BiH (EUSR), objavljeno je priopćenje u kojemu stoji kako je zajednička ocjena da takav susret predstavlja pozitivni pomak u jačanju saradnje.

Predstavnici pravnog odjela EUSR poduprli su suradnju između državnih odvjetništava tri zemlje uz konstataciju kako se radi o potpori uspostavi vladavine prava i jačanja procesa mira i pomirenja u zemljama regije. Navodi se kako je bilo riječi o do sada realiziranoj suradnji na konkretnim predmetima te mogućim oblicima buduće suradnje kako bi se maksimalno ubrzao kazneni progon počinitelja ratnih zločina.

Glavni odvjetnici Hrvatske, BiH i Srbije ovom su prigodom istaknuli kako nastavljaju suradnju čiji je cilj onemogućiti bilo kakvo skrivanje osumnjičnih i optuženih osoba koje zlorabe državljanstva druge države. Bilateralni protokoli o suradnji u procesuiranju slučajeva ratnih zločina potpisani su kako bi se osigurao kazeni progon osumnjičenika s dvojnim državljanstvima koji su pobjegli iz država u kojima su počinili takva kaznena djela.

Hrvatska, kao ni BiH niti Srbija, temeljem ustavnih i zakonskih odredbi ne izručuje svoje državljane osumnjičene za ratne zločine, no protokolima je utvrđena mogućnost razmjene dokaza i ustupanja suđenja u takvim slučajevima pravosuđu država u kojima se počinitelji skrivaju.