c S
Dnevne novosti

Turska i EU potpisali sporazum o ilegalnim imigrantima

17.12.2013 07:08 ANKARA, 16. prosinca 2013.(Hina/Reuters), Turska i Europska unija potpisale su u ponedjeljak sporazum koji dopušta vladama EU-a da šalju natrag ilegalne imigrante koji ulaze u Europu iz Turske, u potezu koji ukazuje na zatopljenje odnosa između Ankare i Unije.

Na svečanosti u Ankari, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu i povjerenica EU-a za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem također su potpisali sporazum o pokretanju razgovora o ukidanju uvjeta za vize za Turke koji posjećuju Europu. Turska, zemlja kandidatkinja za članstvo u EU-u, nalazi se na glavnoj ruti za ilegalnu imigraciju u Europu iz Afrike i s Bliskog istoka.

Razgovori o "sporazumu o readmisiji", koji će omogućiti vraćanje ilegalnih imigranata, godinama se nisu micali s mrtve točke, uglavnom zbog toga što Turska nije vjerovala da je EU voljan ublažiti pravila o izdavanju viza.

Turska je počela pregovore o članstvu s EU-om 2005. godine, 18 godina nakon što je podnijela zahtjev za članstvom. Međutim, taj su proces usporile političke prepreke, posebice pitanje podijeljenog otoka Cipra, i otpor prema članstvu Turske u Njemačkoj i Francuskoj.