c S
Dnevne novosti

Matić: postoje pomaci u sustavu provjere lažnih invalida i branitelja

17.12.2013 07:18 ZAGREB, 16. prosinca 2013.(Hina), Ministar branitelja Predrag Matić danas je najavio da će povodom godišnjice objave Registra branitelja uskoro izvijestiti o rezultatima provjera lažnih invalida i branitelja, kazavši kako je teško očekivati da se ta problematika riješi za godinu dana, iako pomaci postoje.

"Napravit ćemo tiskovnu konferenciju jer se bliži godišnjica objave Registra branitelja, a mogu ponoviti ono što sam već rekao - lažni branitelji, lažni invalidi uglavnom imaju bolju dokumentaciju od onih koji su istinski invalidi i branitelji. To je dugotrajan posao, Registar je punjen 20 godina svime i svačime i iluzorno je očekivati da ćemo mi za godinu dana razriješiti tu problematiku, ali radimo na tome i vidi se da radimo", rekao je Matić novinarima na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.

Ministar branitelja na Zavodu je nazočio identifikaciji 19 posmrtnih ostataka osoba ekshumiranih iz zajedničkih grobnica u Hrvatskoj nastalih nakon operacija "Bljesak" i "Oluja". Novinari su ga nakon identifikacije pitali zna li se točan broj lažnih branitelja i invalida Domovinskog rata, a povod je bilo uhićenje Tome Bogovića, voditelja Službe za zaštitu žrtava i sudionika rata u Ministarstvu branitelja, zbog sumnje da je, u vrijeme kada je bio pročelnik Personalne uprave Ministarstva obrane, na prijevaru stekao status hrvatskog ratnog vojnog invalida s 20 posto oštećenja organizma.

"Spektakularni rezultati i pomaci će izostati, ali iz ovoga se vidi da nema nedodirljivih, da se radi prema svima", rekao je Matić. O Bogovićevom uhićenju doznao je iz medija te je stoga Ministarstvo branitelja zatražilo službenu potvrdu od Državnog odvjetništva kako bi moglo "poduzeti mjere iz svojih nadležnosti". "Ako se potvrdi da se radi o osobi koja je naš zaposlenik, bit će suspendiran do okončanja postupka, a ovisno o rezultatima tog postupka bit će otpušten ili vraćen na posao", rekao je.