c S
Dnevne novosti

Sabor počinje izvanrednu sjednicu, neizvjesne ustavne promjene

18.12.2013 07:24 ZAGREB, 17. prosinca 2013.(Hina), Hrvatski sabor počinje izvanrednu sjednicu, na kojoj je u petak trebao biti izmijenjen Ustav RH, no čini se kako se o ustavnim promjenama ipak neće raspravljati jer je HDSSB povukao svoju podršku, tražeći da se odlučivanje odgodi za siječanj, a bez njihovih ruku vladajući neće imati 101 glas potreban za promjenu Ustava.

Izvanredna sjednica u međuvremenu je ostala bez još jedne točke - prijedloga zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama. Tim je prijedlogom Vlada predvidjela uskratu božićnica i regresa za javne službenike u 2014. Skupina zastupnika vladajuće koalicije predložila je da se taj zakon uvrsti u dnevni red izvanredne sjednice, no taj su prijedlog kasnije povukli.

Koji su stvarni razlozi povlačenja ostalo je nejasno, a jedno od obrazloženja je da se ta materija može urediti i kolektivnim pregovaranjem ili uredbom Vlade. Zastupnici će sutra raspravljati o paketu financijskih zakona, među kojima je i zakon o kreditnim institucijama.

Njime je predviđeno da teret sanacije banaka ubuduće nose vlasnici i vjerovnici, a ako to ne uspije, sanacija se prebacuje na zajedničke rezervne fondove, tek na kraju na državu, odnosno porezne obveznike. Pred zastupnicima su i zakoni o tržištu kapitala, o osnivanju fiskalnog povjerenstva te o vijeću za financijsku sigurnost.