c S
Dnevne novosti

Pusić: EU za BiH treba imati specifičan pristup

18.12.2013 07:12 BRUXELLES, 17. prosinca 2013.Hina, Bosna i Hercegovina u raspravi o proširenju na ministarskom sastanku gotovo uopće nije spominjana, što je vrlo loše i za tu bi zemlju EU trebala osmisliti specifičan pristup, izjavila je u utorak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Dosta me pogodila činjenica da u raspravi Bosna i Hercegovina gotovo uopće nije spominjana. Mislim da je to loše i kada sam to istaknula, nekoliko kolega je reklo da je za tango potrebno dvoje. Drugim riječima, smatraju da je problem u Bosni i Hercegovini.

Mi znamo da postoji niz poteškoća, ali EU bi trebala smisliti specifičan pristup za Bosnu i Hercegovinu i dodatno se angažirati kako bi ta zemlja, koja je izuzetno važna, napredovala u europskim integracijama", rekla je ministrica Pusić, koja je sudjelovala na sastanku šefova diplomacija EU-a na kojem je jedna od tema bila i proširenje.

Pusić je rekla da se Hrvatska zauzimala da se Albaniji dodijeli status kandidata, ali da je nekoliko država bilo izrazito protiv da se ta odluka donese sada, tako da se sada traži kompromisno rješenje kako bi Tirana dobila kandidatski status u prvoj polovici sljedeće godine.

Hrvatska se također zauzimala da se i s Makedonijom otvore pregovori, ali "to na žalost, nije naišlo na podršku i još jednom je odgođen početak pregovora. Smatramo da se Makedonija time vrti u začaranom krugu", rekla je ministrica Pusić.