c S
Dnevne novosti

Saborski zastupnici: banke i politika usko su vezani

19.12.2013 07:22 ZAGREB, 18. prosinca 2013.(Hina), Prijedlog novog Zakona o kreditnim institucijama dio saborskih zastupnika iskoristio je kako bi izrazio svoje nezadovoljstvo, odnosno ogorčenost ponašanjem banaka prema građanima i ponašanjem politike prema bankama.

HDSSB-ov Boro Grubišić tvrdi da u Hrvatskoj postoji uska povezanost politike i financijskog sektora "koji radi na štetu države, građana i naroda, a temeljem nepotizma, klijentelizma i dobivanjem kredita i za firme čiji su vlasnici u srodstvu ili prijateljskim odnosima sa vladajućom političkom elitom". Također kaže da su kroz deset godina banke tvrtkama sumnjive solventnosti plasirale 40 milijardi kuna kredita. Goran Marić (HDZ) pak tvrdi da Uprava Hrvatske poštanske banke (HPB) za nagradu što se ta banka prodaje, prima ovih dana milijunske bonuse, s tim da je svim zaposlenicima koji su dobili božićnice u iznosu od tisuću kuna, naređeno da ih vrate.

I SDP-ov zastupnik Ivo Jelušić smatra da je način rada banaka, njihova “pohlepa za zaradom” dovela do situacije u kojoj se nalazimo. Zato pozdravlja što se kroz spomenuti zakon, koji je predložila Vlada, reguliraju odnosi na financijskom tržištu. Ovim se zakonom, kaže, štiti klijente, građane, državu, ali i banke od njih samih jer se pokazalo da zbog svoje pohlepe često puta to same nisu bile u stanju, Naime, po novom zakonu o kreditnim institucijama, teret sanacije banaka snosili bi vlasnici i vjerovnici, a ako to ne uspije, sanacija bi se prebacila na zajedničke rezervne fondove, tek na kraju na državu, odnosno porezne obveznike.

Glavna novina koju zakon donosi je definiranje obveze održavanja potrebnog kapitala kroz više različitih razina, tzv. zaštitnih slojeva kapitala. Cilj zakona je ojačati kapital u doba ekspanzije kako bi se pokrili gubitci u doba recesije, rekao je zamjenik ministra financija Boris Lalovac. HDZ nema primjedbi na sadržaj zakona, posebno pozdravlja definiranje tzv. zaštitnih slojeva kapitala, no protivi se načinu, trenutku i proceduri u kojoj se donosi.

Bilo je dovoljno vremena da se europske direktive ranije prenesu u hrvatski zakon, kaže Martina Dalić, suglasna sa stajalištem Kluba HDZ-a kako nije bilo potrebe da se zakon donosi po hitnom postupku, na izvanrednoj saborskoj sjednici. Laburist Branko Vukšić drži kako bi bilo daleko bolje da se u uređivanje bankarskog sektora krenulo prije desetak godina, a još bolje kada bi se već sutra krenulo u raspravu o deviznoj klauzuli.

Međutim, Vlada Kukuriku koalicije ne želi o tome raspravljati, vjerojatno tako dugo dok se ne dogovore na razini Europe ili dok ne stigne mig da se počne raspravljati, rekao je Vukšić. Sabor je, uz primjedbe iz oporbenih klupa, odradio i ostale zakone iz financijskog paketa, među kojima su i zakoni o Vijeću za financijsku stabilnost, o osnivanju povjerenstva za fiskalnu politiku itd.