c S
Dnevne novosti

EU: dogovor o reformskim ugovorima do listopada 2014.

20.12.2013 07:10 BRUXELLES, 20. prosinca 2013.Hina, Čelnici Europske unije obvezali su se da će do listopada sljedeće godine postići dogovor o pravno obvezujućim ugovorima za provedbu reformi u zamjenu za financijsku potporu, izjavio je u noći na petak predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy nakon završetka prvog dana summita čelnika EU-a.

"Cilj je postići dogovor do listopada 2014. godine", rekao je Van Rompuy na konferenciji za novinare. Riječ je o sustavu po kojem bi zemlje članice sklapale ugovore, odnosno partnerstva za rast, zapošljavanje i konkurentnost s europskim institucijama o provedbi reformi, a u zamjenu bi dobile financijsku potporu.

Partnerstvo za rast, zapošljavanje i konkurentnost novi je termin za ono što se do sada nazivalo ugovorni aranžmani. Ta partnerstva trebala bi biti namijenjena za zemlje eurozone, ali i otvorena za sve članice EU-a. Ranije se spominjalo da bi to trebalo biti dovršeno do lipnja sljedeće godine. Van Rompuy je rekao da će se partnerstva sastojati od ugovornih aranžmana i instrumenata solidarnosti. "To se mora zajedno razvijati, a za to treba malo više vremena", dodao je.

Sustav partnerstva trebao bi biti uključen u Europski semestar, bio bi otvoren za sve zemlje, osim onih koje se nalaze u postupku prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, postupku prekomjernog deficita ili koje su u programu financijske pomoći eurozone.

Sustav bi uključivao mehanizme solidarnosti koji bi pružali prikladnu potporu zemljama članicama koje sklope ugovorni aranžman, to jest pomoć za investicije koje bi poticale rast i stvaranje radnih mjesta. Taj sustav ne bi uključivao financijske obveze zemalja koje ne sudjeluju u njemu i ne bi bio povezan s višegodišnjim europskim proračunom.

Pitanje kako će se financirati mehanizmi solidarnosti - povoljnim zajmovima, dotacijama, jamstvima - ostaje otvoreno i to bi trebali razraditi do listopada sljedeće godine.