c S
Dnevne novosti

Leko: Sabor je u 2013. u potpunosti ispunio svoju ustavnu zadaću

20.12.2013 07:20 ZAGREB, 19. prosinca 2013.(Hina), U godini na izmaku, zastupnici su u Saboru proveli ukupno 160 radnih dana - 110 na plenarnom zasjedanju i 50 na sjednicama odbora i klubova, pa je predsjednik Sabora Josip Leko na konferenciji za novinare ocijenio da je Sabor u potpunosti obavio svoju ustavnu zadaću.

Na opasku da građani, po anketama, nemaju povjerenje u Sabor, Leko je kazao kako ne postoji istraživanje koje bi pokazalo zašto je to tako. Podsjetio je, međutim, da zastupnike biraju građani. "Sabor biraju građani, strukturiran je onako kako su sami odlučili. Građani očekuju da im Sabor osigura bolji standard i to je razlog da nisu zadovoljni, jer se to ne ostvaruje dinamikom koju bismo željeli mi u Saboru i koju građani očekuju", kazao je. Sabor je ove godine raspravio ukupno 482 točke, od čega 308 zakona.

Jednoglasno je prihvaćeno 157 akata, a odbijeno ih je šest. Zastupnici su se za riječ javili ukupno 10 tisuća puta, a Vladi su postavili 155 pitanja na aktualnom prijepodnevu, te još 325 pisanim putem. "Važna zadaća Sabora je stalno propitkivanje ili podupiranje politika Vlade. Obje zadaće su ostvarene, u skladu s ustavnim ovlastima Sabora i okolnostima u državi", ocijenio je Leko. Po podacima o zastupničkim istupima u sadašnjem sazivu Sabora, dakle u protekle dvije godine, prednjačio je Laburist Branko Vukšić, s 968 javljanja. Slijede ga HDZ-ov Ivan Šuker (823), HDSSB-ov Boro Grubišić (792), te HDZ-ovi Josip Borić (551) i Branko Bačić (465). Željko Kerum (HGS), te SDP-ovi Darko Ledinski, Josip Vuković i Marijana Živko zastupnici su koji još u Saboru nisu prozborili ni riječi.

Ipak, i jedne i druge pokazatelje treba uzeti sa zadrškom, s obzirom da je statistika obuhvatila samo razdoblje do 26. studenog, Sabor je zasjedao do 19. prosinca, a neki su zastupnici u Sabor došli tek nakon lokalnih izbora u svibnju. Evidentno zadovoljan činjenicom da je najaktivniji zastupnik, Vukšić poručuje da zastupnici, a poglavito oporbeni, trebaju govoriti u Saboru, komunicirati s građanima, jer sabornica je oporbi "jedina pozornica".

"Nije mi bila namjera biti prvi, želio sam samo da se čuje moj glas i glas Hrvatskih laburista", uvjerava Vukšić i priznaje da se priprema za svaku temu, čita materijale, dolazi u Sabor svaki dan. "Smiješnima" naziva opravdanja da velik dio zastupnika ne sjedi u Saboru jer rade na terenu sa biračima. "To nije točno, javnost loše ocjenjuje Sabor jer zastupnici malo rade", kaže Vukšić. Smatra da treba uvesti obvezu prisustvovanja sjednicama, a "šutljivim" zastupnicima, među kojima je i šef oporbe Tomislav Karamarko, koji se u dvije godine za riječ javio samo četiri puta, oduzeti plaću. "Neki zastupnici nisu govorili ni jednom, većina SDP-ovih zastupnika koji dolaze samo petkom na glasovanje, ni ne zna o čemu su glasovali", tvrdi Laburist.

Leko, međutim, upozorava da se kvaliteta rada zastupnika ne može mjeriti samo kroz statistiku. Nezadovoljan je što se većina od 10.000 javljanja za riječ odnosila na replike i odgovore na replike. "To potvrđuje da su manje raspravljali problemski, odnosno tematski", rekao je Leko, koji drži da repliciranje unutar vlastitog kluba govori o zloupotrebi instituta replike, ali i zbunjuje građane.

Na pitanje je li poplavu replika izazvao novi saborski poslovnik, odgovorio je kako je namjera bila da se replikama osigura dinamičnija rasprava. "Ali, svaki dobar pokušaj se može zlokoristiti, ako imate repliku na stav vlastitog kluba", objasnio je. Leko je izvijestio da su protekle godine troškovi rada Sabora iznosili 9,5 milijuna kuna, a da je na posljednju, 11. izvanrednu sjednicu potrošeno oko 55 tisuća kuna.