c S
Dnevne novosti

Ustavni sud ocjenjuje ustavnost radne obveze za liječnike

20.12.2013 07:24 ZAGREB, 19. prosinca 2013.(Hina), Ustavni sud će na sjednici najavljenoj za petak, 20. prosinca, odlučiti o prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH i zakonom Vladine odluke o uvođenju radne obveze doktorima medicine.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti radne obveze za bolničke liječnike podnio je Hrvatski liječnički sindikat nakon što je Vlada radnom obvezom prekinula štrajk liječnika koji je trajao 58 dana.

Vlada je na sjednici održanoj 14. studenog zaključila da su štrajkom bolničkih liječnika ugrožena osnovna načela u pružanju zdravstvene zaštite stanovništva i onemogućena redovita, sveobuhvatna, kontinuirana zdravstvena zaštita hrvatskih građana, koja je zajamčena Ustavom i zakonima.

Budući je zdravstvena zaštita od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, koja se obavlja kao javna služba, u cilju sprječavanja štetnih posljedica po zdravlje stanovnika uvodi se radna obveza, odlučila je Vlada.

Na dnevnom redu sjednice Ustavnog suda također su prijedlozi za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.