c S
Dnevne novosti

Milanović: novac od privatizacije Croatia osiguranja i monetizacije autocesta za smanjenje duga

20.12.2013 07:16 BRUXELLES , 19. prosinca 2013.(Hina), Novac od privatizacije Croatia osiguranja, kao i od monetizacije autocesta, ide isključivo za smanjivanje javnog duga, jer je to pitanje kreditnog rejtinga, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović.

"To ide isključivo za vraćanje duga, to je naša platforma i to vrijedi i za monetizaciju, što nije rasprodaja, a za monetizaciju postoji vjerojatno veliki interes, pa i naših mirovinskih fondova. Volio bih čuti što o tome misli oni koji organiziraju referendume protiv monetizacije autocesta", rekao je Milanović, koji u Bruxellesu sudjeluje na summitu čelnika EU-a.

Ponovio je da novac od privatizacije Croatia osiguranja, u kojem država ostaje vlasnik 28 posto dionica "ide isključivo za smanjivanje javnog duga, ne na božićnice ili poklone", jer je to pitanje "kreditnog rejtinga". Vlada je jučer prihvatila ponudu Adris Grupe za kupnju udjela u Croatia osiguranju, koja je za 39,05 posto redovnih dionica najvećeg hrvatskog osiguravatelja ponudila 905 milijuna kuna, odnosno 970,45 eura po dionici. Rovinjska Adris Grupa ponudila je i dokapitalizaciju od 110 milijuna eura.

Početkom ovog tjedna istekao je i rok za iskazivanje interesa za sudjelovanjem u koncesiji upravljanja i održavanja autocesta autocesta Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ).

Nakon isteka tog roka, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić je izjavio da je zadovoljan, ali ne želeći kršiti zakon, nije iznosio detalje ni koliko je prijava ni tko ih je podnio. Po riječima Hajdaš Dončića, cijeli bi proces trebao biti gotovo u ljeto iduće godine.