c S
Dnevne novosti

Josipović: najveći problem nezaposlenost, mladi najobrazovaniji i najnezaposleniji

24.12.2013 07:18 BABINA GREDA, 23. prosinca 2013.(Hina), Predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u Babinoj Gredi nezaposlenost najvećim problemom u 2013. godini, dodajući da je paradoks to što je „mlada generacija najobrazovanija, ali i najnezaposlenija“.

Na novinarsku zamolbu da komentira polovicu mandata Vlade, rekao je kako nije uobičajeno da državna tijela jedna druga ocjenjuju, pri čemu je ipak kratko analizirao 2013. godinu i izrazio očekivanja za 2014. „Kada je riječ o prošloj godini, očito je da smo imali uspjeha kao društvo, kao država, u uvođenju određenoga reda, financije su dovedene u red, bolja je naplata poreza i doprinosa, no s druge strane nismo uspjeli u širenju dobrih investicija, premalo je stranih ulaganja, a najveći je problem nezaposlenost“, ocijenio je predsjednik Josipović i dodao kako očekuje da se u idućoj godini rješava ono što je problem.

„Tu u prvom redu mislim na privlačenje investicija, poput ove u Babinoj Gredi, gdje strani investitori ulažu 50 milijuna eura, a volio bih da se nezaposlenost, posebno mladih, smanjuje“, rekao je predsjednik, dodajući da je paradoks to što je „mlada generacija najobrazovanija, ali i najnezaposlenija“. U sljedećoj godini predsjednik očekuje daljnji razvoj demokratskih institucija i ljudskih prava. „Želio bih da je više tolerancije i međusobnog razumijevanja, da je manje ogorčenih svjetonazorskih bitki“, istaknuo je, dodajući da se moramo posvetiti s jedne strane gospodarstvu i investicijama, a s druge ulagati u znanje i obrazovanje jer je to „put kojim svijet ide“.

Polovicu mandata Vlade komentirao je kratko ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ocjenjujući kako ona stoji dobro sa svim zacrtanim u prvome dijelu mandata. „Pritom jako vodimo računa da sve ono što možemo napraviti na poticanju gospodarstva i činimo, od skidanja parafiskalnih nameta, gdje smo u dva navrata skinuli gotovo 600 milijuna kuna obveza gospodarstva, do poticanja investicija u sektoru vodnoga gospodarstva, drvoprerađivačke industrije i šumarstva te obnovljivih izvora energije“, rekao je Jakovina.