c S
Dnevne novosti

Dačić: Datum za pregovore s EU-om je velika pobjeda Srbije

27.12.2013 07:12 BEOGRAD, 24. prosinca 2013.(Hina), Srbija je konačno pobijedila, ocijenio je u srijedu srbijanski premijer Ivican Dačić, govoreći o godini u kojoj je zemlja dobila siječanj sljedeće godine kao datum početka pristupnih pregovora s Europskom unijom.

"Ova vlada Republike Srbije je, zahvaljujući svima vama, svoju veliku bitku dobila, uradili smo sve što je bilo u našoj moći da konačno pobijedimo", rekao je Dačić na otvorenoj sjednici vlade u Palači “Srbija“ na kojoj su sažeta dostignuća u eurointegracijama.Ocijenivši da je vlada "formirana radi rezultata“ i da je ovaj uspeh "najveći u posljednja dva desetljeća", Dačić je istaknuo kako svi građani mogu biti ponosni jer njihovi glasovi za novu vlast nisu bačeni.

"Mi smo ostvarili desetljetni san... Svaki građanin Srbije može biti ponosan. Glasovi koje su dali građani ovaj put nisu bačeni", rekao je Dačić, uz ocjenu da je Srbija prije godinu dana "bila sama, ponižena i osramoćena". "Prvi zadatak vlade je zato bio da učini sve na popravljanju vanjskopolitičke pozicije zemlje, da ukinemo laž prilikom komuniciranja, da kažemo istinu otvoreno i Srbiji i svijetu bez obzira na posljedice", rekao je Dačić, istaknuvši kako je vladi bio cilj zaštititi nacionalne interese, a da u Srbiji stvori uvjete da se normalno živi, te da je za to jedini način bio sjesti za stol i razgovarati s onima s kojima "smo do jučer ratovali".

"I to smo učinili, za Srbiju, za našu djecu nijedna žrtva ne smije biti velika i mi smo to učinili", rekao je premijer Dačić. On je ocijenio da se Srbija "teškom mukom izborila" za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora s EU i da "odluka o početku prve međuvladine konferencije Srbija - EU 21. siječnja nije kraj već početak velikog procesa uređenja Srbije".

Vicepremijer Aleksandar Vučić na otvorenoj je sjednici vlade izjavio da je zakazivanje prve međuvladine sjednice Srbije i EU-a za 21. siječnje točka poslije koje se kreće u "potpuno uređenje države", od pravnog sustava do gospodarstva."Ovo što danas obilježavamo jeste pobjeda i uspjeh građana Srbije, koji su dobro razumjeli političke poruke, iako one nisu uvijek bile najjasnije", kazao je Vučić.

On je naglasio kako napredak u eurointegracijama predstavlja šansu da se u Srbiji promijene "navike i pogled na svijet" i izrazio nadu da će većina mladih ljudi to razumjeti, te da će se kod njih probuditi poduzetnički duh. Vučić je najavio da će do kraja ovog tjedna biti okončane istrage o 24 sporne privatizacije i istodobno izrazio nadu da iduće godine neće biti razloga za izvanredne izbore."Očekujem u 2014. a poglavito u 2015., nakon teških reformi, bolji život za građane Srbije. Bit će potrebno mnogo znoja i rada da možemo kazati kako smo nešto napravili", rekao je Vučić.