c S
Dnevne novosti

Zastupnički dom parlamenta BiH odobrio proračun za 2014. godinu

31.12.2013 07:10 SARAJEVO, 30. prosinca 2013.Hina, Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je u ponedjeljak prijedlog državnog proračuna za 2014. godinu u iznosu od oko 1,8 milijardi konvertibilnih maraka (900 milijuna eura).

Oko 950 milijuna KM od tog iznosa namijenjeno je financiranju državnih institucija a ostalih 850 milijuna KM planirano je za otplatu inozemnog duga koji dospijeva na naplatu naredne godine. "Važno je da prije završetka kalendarske godine donesemo proračun za narednu godinu", kazao je nakon usvajanja proračuna ministar financija Nikola Špirić dodajući kako je to značajno i zbog održavanja stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o čemu ovisi financijska stabilnost entiteta.

Da bi proračun stupio na snagu treba ga odobriti i Dom naroda parlamenta BiH a nakon što se to dogodi stvorit će se uvjeti da MMF isplati BiH novu ratu kredita od oko 27 milijuna eura po osnovi stand-by aranžmana i bez koje Federacija BiH i Republika Srpska ne mogu isplatiti sva planirana izdvajanja proračunskim korisnicima.

Proračun BiH već drugu je godinu praktično zamrznut i bit će zadržan na trenutačnoj razini najmanje do 2015. godine jer je procijenjeno kako nema uvjeta za povećavaje izdvajanja za financiranje rada državnih tijela vlasti. Zbog ograničavanja proračunskog okvira 2012. došlo je i do krize vlasti jer se tada Stranka demokratske akcije (SDA) usprotivila restrikcijama uz ocjenu kako će to dovesti do slabljenja države.

SDA je nakon toga izbačena iz vladajuće koalicije a njeni su se zastupnici uz sličnu argumentaciju i u ponedjeljak protivili predloženom proračunu za 2014. godinu. Razlog kasnog usvajanja proračuna ove je godine bio prijepor oko zahtjeva HDZ BiH da se osigura šest milijuna konvertibilnih maraka (oko tri milijuna eura) za kupnju poslovnih prostora u Mostaru u kojima bi se smjestili uredi nekih od državnih agencija.

Nakon trotjednih pregovora na kraju je postignut dogovor da se za to planira 5,5 milijuna eura a da se sredstva osiguraju preusmjeravanjem iz drugih planiranih rashoda, uključujući i prebacivanje dijela sredstava prvotno namijenjenih za urede tijela državne vlasti u Banja Luci.