c S
Dnevne novosti

Josipović primio tuzlanske Hrvate

31.12.2013 07:18 ZAGREB, 30. prosinca 2013.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je u ponedjeljak predstavnike Hrvata iz Tuzlanske županije koji su mu zahvalili na kontinuiranoj potpori, te istaknuli pozitivne pomake u međunacionalnim odnosima nakon posjeta predsjednika Josipovića Tuzli, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Predstavnike tuzlanskih Hrvata predvodio je Mijo Krešić, zastupnik u Skupštini Tuzlanske županije te ministri u vladi Tuzlanske županije, Božo Antunović i Zvonimir Iveljić. Oni su zahvalili na potpori njihovim nastojanjima da osiguraju opstanak i jednakopravnost u tom dijelu BiH. Naglašena je potreba razvijanja dobrih odnosa BiH i Hrvatske, kaže se u priopćenju.

Predstavnici Hrvata istakli su pozitivne pomake u međunacionalnim odnosima nakon posjeta predsjednika Republike Tuzli, u sklopu službenog posjeta BiH. Na sastanku je zaključeno da vlada RH, posebice putem Državnog ureda za Hrvate izvan RH, pruža važnu pomoć usmjerenu na povratak, izgradnju institucija, te kulturnu, prosvjetnu i druge djelatnosti.

Naglašeno je da i dalje treba raditi na pravima vezanim uz konstitutivnost hrvatskog naroda, posebno kada je riječ o obrazovanju na hrvatskom jeziku i programu nacionalne skupine predmeta u javnim školama. Kao problem, istaknuta je i potreba razmjerne zastupljenosti Hrvata u javnim službama i poduzećima.

Predsjednik Josipović je istaknuo da su odnosi s BiH iznimno važni za Hrvatsku te da će Hrvatska nastaviti svoju politiku dobrosusjedskih odnosa i pomagati projekte važne za hrvatski narod u BiH. Suradnja dviju država, te skladni međunacionalni odnosi u BiH najbolje su jamstvo jednakopravnosti naroda i građana u BiH i jamstvo uspješnog europskog puta za prijateljsku Bosnu i Hercegovinu, dodaje se u priopćenju.